Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

13.06.2022

Tom Hanks openhartig over The Da Vinci Code, Philadelphia en Forrest Gump vs. Pulp Fiction

door Vertigo

Tom Hanks heeft teruggeblikt op enkele van zijn grootste successen en is daarbij opvallend openhartig in zijn meningen over onder meer The Da Vinci Code, Philadelphia en Forrest Gump.

Hoewel veel filmliefhebbers er nog steeds niet bij kunnen dat Forrest Gump in 1994 de Oscar voor beste film won in plaats van Pulp Fiction, verdedigt Hanks de film: “Die staat niet in boeken met de beste films aller tijden omdat het zogezegd een nostalgische tranentrekker is. En Pulp Fiction is een meesterwerk, dat staat buiten kijf. Maar in Forrest Gump zitten momenten van ontegensprekelijke menselijkheid die me nog steeds ontroeren. Zoals de scène waarin luitenant Dan naar het huis van Forrest stapt op de dag dat die met Jenny trouwt.”

Over zijn rol in The Da Vinci Code en de twee sequels is Hanks minder lyrisch: “Dat was een commercieel product. Dat was hopeloze onzin. Die films zijn gewoon leuke schattenjachten die even accuraat omspringen met de geschiedenis als James Bond omspringt met spionage. Daar is niks mis mee. De derde film deed het commercieel echter niet goed. Dan stopt het daar.”

De acteur adresseert ook de vraag of hij vandaag nog de rol van homoseksuele man zou kunnen spelen, zoals in Philadelphia, waarvoor hij zijn eerste Oscar won: “Die fase zijn we voorbij. Niemand zou nu nog aanvaarden dat een hetero een homo speelt. Dat is niet authentiek genoeg. Het is toch geen misdaad om te zeggen dat we van hedendaagse films mogen verlangen dat ze zo authentiek mogelijk zijn?”

Bron: The New York Times