Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

27.11.2021

Tom Ford geeft ongezouten mening over House of Gucci

door Vertigo

Tom Ford heeft in een essay zijn mening gegeven over Ridley Scotts House of Gucci. De modeontwerper en regisseur is de voormalige creatief directeur van Gucci en wordt in de film vertolkt door Reeve Carney.

Ford prijst zowel de ‘onberispelijke kostuums, de adembenemende sets en de prachtige cinematografie’ als de vertolkingen van Lady Gaga en Adam Driver, maar vraagt zich af of hij een ‘klucht of een aangrijpend verhaal over hebzucht’ heeft gezien.

“Ik heb vaak luidop gelachen, maar was dat de bedoeling?” schrijft Ford. “Wanneer Al Pacino en Jared Leto in beeld kwamen als vader en zoon Aldo en Paolo Gucci dacht ik soms dat ik naar een Saturday Night Live-sketch zat te kijken.”

Verder vindt Ford dat sommige rollen werden uitgebreid om de acteurs die ze vertolken aan te trekken en te plezieren. “Het scenario staat in dienst van de omvangrijke sterrencast,” schrijft hij.

De filmmaker voegt eraan toe dat de personages niet genoeg zijn uitgewerkt waardoor het publiek er noch een echte band mee heeft, noch er empathie voor voelt: “Het resultaat is een verhaal waarin we ons in niemand kunnen vinden,” vervolgt hij.

Ford waarschuwt ook dat House of Gucci een loopje neemt met de waarheid: “Gebeurtenissen in films worden vaak als de waarheid gezien, een alternatieve realiteit die uiteindelijk de echte vervangt.”

Omdat hij verschillende figuren uit de film kende en geïnterviewd werd voor het boek waarop hij is gebaseerd, vond Ford het moeilijk om de ‘realiteit te onderscheiden van de glossy soap opera die ik zag op het scherm’.

Naast Gaga en Driver prijst Ford ook Jeremy Irons performance als Rodolfo Gucci, die hij ‘veel beheerster en gelaagder’ noemt dan Pacino’s en Leto’s, en Salma Hayeks performance als Giuseppa ‘Pina’ Auriemma, de beste vriendin van Gaga’s Patrizia Reggiani.

“Vooral de casting van Hayek is geïnspireerd, aangezien haar man de huidige eigenaar is van Gucci,” zegt Ford, een verwijzing naar François-Henri Pinault. “Dat zal een mainstream publiek niet weten.”

Tot slot noemt Ford House of Gucci een moeilijke kijkervaring omdat hij de door Reggiani beraamde moord op Maurizio Gucci (Driver) van dichtbij heeft meegemaakt. “Ik was verschillende dagen bedroefd nadat ik de film gezien had en ik denk dat enkel mensen die erbij waren zich zo zullen voelen,” schrijft hij.

“Het was lastig voor me om humor en kitsch te zien in iets dat zo bloederig was,” vervolgt hij. “In het echt was het niet kitscherig. Soms was het absurd, maar uiteindelijk was het tragisch.”

Bron: THR

Lees meer over: