Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.05.2022

Tom Cruise blikt terug op zijn carrière in Cannes

door Steven Tuffin

Onlangs stond het filmfestival van Cannes compleet in het teken van Tom Cruise. Nog voor er een minuut van Top Gun: Maverick getoond werd, kreeg Cruise als een ere-Palme d’Or overhandigd. Na de film volgde een minutenlange staande ovatie.

Eerder in de dag werd de acteur geëerd met een Q&A en een terugblik op zijn lange carrière. Op de vraag waarom hij zijn leven in gevaar blijft brengen door zijn eigen stuntwerk te doen in zijn films, antwoordde de acteur al grappend: “Vroeg iemand aan Gene Kelly waarom hij danste?”

Cruise herinnerde zich ook de samenwerking met Stanley Kubrick aan Eyes Wide Shut:”We hebben veel tijd besteed aan het praten over verschillende belichtingen en lenzen, en de verontrustende toon die hij in de film wilde injecteren.”

Op de vraag of Cruise ooit gedacht heeft aan een streamingrelease voor Top Gun: Maverick toen die tijdens de pandemie keer op keer uitgesteld werd, antwoordde hij kordaat: “Dat ging nooit gebeuren Ik maak films voor het grote scherm.”

Cruise deelde tijdens de première van Top Gun: Maverick een anekdote over Elle Fanning, die hij in het publiek zag zitten. Hij ontmoette haar op de set War of the Worlds: “Ik was aan het werk met haar zus Dakota, dus ik vroeg haar: ‘Wat ga jij later doen?’ Ze zei, ‘Ik ben ook een actrice’. Ik had zoiets van ‘Ja, dat ben je. Het is fantastisch om deze jonge generaties van acteurs en hun bijdragen aan de cinema te zien.”

Bron: Variety, Variety, EW

Lees meer over: