Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

21.01.2015

Tobe Hooper eregast Offscreen Film Festival

door Jimmy Van der Velde

Vanaf woensdag 4 maart weet elke filmliefhebber weer waar naartoe, want dan start de achtste editie van het Offscreen Film Festival.

De eregast is dit jaar de legendarische regisseur Tobe Hooper. Die status dankt hij vooral aan zijn invloedrijke horrorfilm The Texas Chain Saw Massacre uit 1974, maar een uitgebreid retrospectief zal aantonen hoe Hooper zijn voorliefde voor het fantastische op de meest diverse manieren op het scherm wist te verbeelden. Als onmisbare sleutelfilm staat zijn langspeeldebuut Eggshells op het programma, maar ook cultklassiekers als Lifeforce, Salem’s Lot en als apotheose de pas gerestaureerde versie van zijn bekendste prent in ultrahoge 4K resolutie.

Het Offscreen Film Festival staat bovendien steeds garant voor een uitgekiende selectie van bijzondere nieuwe films, waaronder dit jaar de nagelnieuwe documentaire Electric Boogaloo: The Wild, Untold Story of Cannon Films. Deze zal persoonlijk worden voorgesteld door regisseur Mark Hartley, en vormt de aanleiding voor een omvangrijk retrospectief van het beruchte productiehuis Cannon Films. Hiervoor wist het festival weer een heleboel vintage 35mm filmprints op te vissen. Je krijgt de unieke kans om de exploten van de ‘foute’ actiehelden van de jaren tachtig als Chuck Norris, Stallone en JCVD, weer in volle glorie op het grote scherm te zien in guilty pleasures als Bloodsport, Invasion USA, Cobra, Masters of the Universe en Ninja III: The Domination.

IMG_1881

Het festival neemt de toeschouwer tenslotte mee op een expeditie door de wondere wereld van planten, paddenstoelen en aanverwante botanica. In het pantheon van gedenkwaardige filmmonsters mogen de planten dan wel ondervertegenwoordigd zijn, Offscreen heeft toch een kleine selectie weten samen te stellen om de groene vingers bij af te likken. Matango – Attack of the Mushroom People van Ishirô Honda (1963), Invasion of the Body Snatchers van Don Siegel (1956), The Day of the Triffids van Steve Sekely (1963) of The Little Shop of Horrors van Frank Oz (1986): het zijn stuk voor stuk cultklassiekers over memorabele kwaadaardige mutaties die het klassieke onderscheid tussen flora en fauna doen vervagen.

De jaarlijkse afspraak voor liefhebbers van buitengewone cinema en cultfilms vindt plaats op de gekende locaties in Brussel: Cinema Nova, Cinematek, Bozar en Cinema Rits. Van 4 tot en met 22 maart biedt het festival drie rijkgevulde weken boordevol filmplezier, met een selectie van de meest bijzondere nieuwe films en een bonte collectie cultklassiekers.

Bron: Offscreen