Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

21.11.2021

Titane-actrice Agathe Rouselle openhartig over intense voorbereiding

door Vertigo

De Franse actrice Agathe Rousselle maakte haar langspeeldebuut in Julia Ducournau’s Gouden Palm-winnaar Titane, de Franse Oscarinzending van 2022, en heeft onthuld hoe ze zich op de film voorbereidde.

Rousselle vertolkt een seriemoordenaar genaamd Alexia die een bizarre zwangerschap doormaakt. “Het script kwam over als een goede thriller,” zegt ze. “Ik kon niet stoppen met lezen omdat ik zo geboeid was. Ik vond het briljant. Het leek wel een soort mythologisch, uiterst gestoord verhaal.”

In het begin van de film is Alexia aan de slag als exotische danseres en daarvoor leerde Rousselle paaldansen. “Toen ik aankwam op de set was ik heel goed voorbereid,” zegt ze. “Ik heb twee maanden wekelijks met een paaldanseres getraind en zo een nieuw aspect van mijn vrouwelijkheid verkend.”

Verder kwam er heel wat make-up bij de rol van Alexia kijken. Als kind was ze namelijk betrokken bij een auto-ongeluk, waardoor ze een groot litteken in haar gezicht heeft. Later in de film breekt ze ook haar neus en krijgt ze door haar zwangerschap een zware buik.

“We hebben de film min of meer in chronologische volgorde gedraaid,” zegt Rouselle. “Eerst moest ik twee uur per dag in de make-upstoel zitten voor het litteken. Daar kwamen vervolgens een gebroken neus, valse borsten en valse buik bij. Op de duur nam het make-upproces vijf tot zes uur per dag in beslag.”

De protheses hielpen Rouselle echter om zich in te leven in haar rol. “Een valse buik bootst de vorm en het gewicht van een zwangerschap na,” zegt ze. “Dat vond ik heel nuttig aangezien ik nog nooit zwanger ben geweest. Ik leerde leren en zitten als een zwangere vrouw.”

Om zich mentaal voor te bereiden op het spelen van een psychopaat bekeek Rouselle op verzoek van Ducournau Lynne Ramsays We Need to Talk About Kevin en Patty Jenkins’ Monster. “Daarnaast heb ik alle YouTube-filmpjes over het onderwerp bekeken die ik kon vinden,” voegt de actrice eraan toe.

Bron: Deadline