Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

08.05.2021

Time’s Up, Netflix & meer niet tevreden met hervormingsplan Golden Globes-organisatie

door Vertigo

De Hollywood Foreign Press Association, de organisatie achter de Golden Globes, keurde pas een hervormingsplan goed na beschuldigingen van discriminatie en corruptie, maar daar zijn veel Hollywoodspelers niet tevreden mee.

Volgens Time’s Up volstaat het plan van de HFPA niet. In een statement zegt CEO Tina Tchen dat het te vaag is, niet snel genoeg in werking zal treden en geen rekening houdt met de hervorming van de Golden Globes.

“Nergens staat vermeld dat de HFPA komaf zal maken met discriminatie wat de awards betreft, dat er geen onprofessionele en exclusieve persconferenties meer zullen zijn en dat HFPA-leden alle genomineerde projecten zullen bekijken,” zegt Tchen.

In een open brief hebben ook meer dan honderd PR-bedrijven uit Hollywood hun bezorgdheid geüit. Ze vrezen net als Time’s Up dat de HFPA niet snel genoeg zal veranderen.

“Met het 2022-awardsseizoen in aantocht, kijken we tegen een Golden Globes-uitreiking onder de huidige, problematische HFPA-structuur aan,” staat te lezen. “Aan dit tempo zullen projecten van en met niet-witte artiesten geen eerlijke kans krijgen.”

“We zijn bereid om samen te werken met de HFPA om ervoor te zorgen dat de volgende Golden Globes, die desnoods pas in 2023 zullen plaatsvinden, representatief zijn voor de waarden van onze creatieve gemeenschap.”

Verder heeft Netflix-CEO Ted Sarandos in een brief aan de HFPA geschreven niet meer met de organisatie te zullen samenwerken tot ze op een betekenisvolle manier is hervormd.

Netflix had dit jaar met 42 stuks van alle studio’s en streamingdiensten de meeste Golden Globe-nominaties en won er zes, drie keer meer dan om het even welke andere distributeur.

“We denken niet dat het nieuwe beleid het gebrek aan diversiteit en inclusie binnen de HFPA zal aanpakken of het gebrek aan duidelijke normen voor de manier waarop haar leden te werk gaan,” schrijft Sarandos.

Volgens Netflix moet de HFPA een ethische code opstellen en zijn aantal leden van ongeveer negentig tot meer dan driehonderd uitbreiden.

Voorlopig plant de HFPA om in 2021 twintig nieuwe leden te rekruteren en in de komende 18 maanden het ledenbestand met vijftig procent te vergroten.

HFPA-voorzitter Ali Sar heeft op Sarandos’ brief gereageerd met een voorstel om de koppen bij elkaar te steken. “Een open dialoog zou ervoor zorgen dat we jullie zorgen zo snel mogelijk kunnen aanpakken,” schrijft Sar.

Ondertussen heeft Mark Ruffalo, die een Golden Globe won voor zijn dubbelrol in de miniserie I Know This Much Is True, gereageerd dat hij niet trots of tevreden kan zijn met zijn overwinning.

“Het is ontmoedigend om te zien hoe de HFPA, die door haar banden met filmmakers en acteurs een prominente organisatie geworden is, zich verzet tegen de oproep tot verandering van groeperingen die het meest benadeeld zijn door hun cultuur van geheimzinnigheid en uitsluiting,” zegt Ruffalo.

“We leven in een prachtige tijd waarin Hollywood de kans grijpt om voor meer gelijkheid te zorgen,” vervolgt hij. “De situatie is nog niet perfect en moest al lang veranderd zijn, maar het is duidelijk wat er moet gebeuren en hoe.”

Ook de Gay & Lesbian Alliance Against Defamation heeft het plan van de HFPA veroordeeld. “De hervormingen gaan niet ver genoeg om te garanderen dat minderheidsgroepen als de LGBTQ-gemeenschap zullen verwelkomd worden,” zegt CEO Sarah Kate Ellis.

“Het volstaat niet dat de HFPA een bepaald aantal zwarte leden wil rekruteren,” vervolgt ze. “Het wordt tijd dat de organisatie en de Golden Globes de diversiteit van Hollywood volledig weerspiegelt.”

Bron: Deadline, Deadline, Deadline