Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

01.08.2021

Time’s Up etc. noemen Disneys reactie op Scarlett Johanssons Black Widow-rechtszaak seksistisch

door Vertigo

Disneys reactie op Scarlett Johanssons Black Widow-rechtszaak is bij velen in het verkeerde keelgat geschoten. De actrice klaagt Disney aan voor contractbreuk omdat de film geen exclusieve bioscooprelease kreeg, maar tegelijkertijd op Disney+ verscheen.

Daardoor zou Johansson miljoenen dollars aan box-officebonussen hebben misgelopen. In een statement noemde Disney haar ‘harteloos’ omdat ze geen rekening houdt met de reden voor de gewijzigde releasestrategie, de coronacrisis.

Bovendien onthulde Disney dat Johansson reeds een loon van 20 miljoen dollar ontving, mogelijk in een poging om haar als hebberig af te schilderen.

Volgens Johanssons agent Bryan Lourd doet Disney aan karaktermoord. “Ze hebben Scarlett Johansson schaamteloos en valselijk beschuldigd om een beeld van haar op te hangen, waarvan zowel Disney als ik weten dat het niet klopt,” zegt hij.

“De studio heeft haar loon vermeld om haar succes als artiest en zakenvrouw tegen haar te gebruiken, alsof ze er zich over zou moeten schamen,” vervolgt hij.

Lourd voegt eraan toe dat Disney bewust contractbreuk pleegde en zich alleen nog op Disney+ focust, waardoor zijn artiesten en financiële partners in de kou blijven staan.

“Disneys directe en persoonlijke aanval op Scarlett Johansson is het bedrijf waar velen in de creatieve gemeenschap al tientallen jaren succesvol mee samenwerken niet waardig,” besluit hij.

Ook Women in Film, ReFrame en Time’s Up, organisaties die het opnemen voor vrouwen in Hollywood, hebben in een gezamenlijk statement Disneys uitspraken veroordeeld:

“We nemen geen standpunt in wat de rechtszaak tussen Scarlett Johansson en de Walt Disney Company betreft, maar keren ons tegen Disneys pogingen om Johansson als ongevoelig of egoïstisch te doen overkomen omdat ze haar contractuele rechten verdedigt.”

“Deze seksistische aanval hoort niet thuis in een zakenconflict en draagt bij aan een omgeving waarin men vrouwen en meisjes minder in staat acht dan mannen om hun belangen te beschermen zonder persoonlijke kritiek over zich heen te krijgen.”

Bron: The Playlist, /Film