Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

13.05.2015

Tien om te zien in Cannes 2015

door Steven Tuffin

Maryland

Het is een publiek geheim dat ik enorm veel bewondering koester voor Matthias Schoenaerts. Als de Vlaamse acteerreus verkondigt dat het van Rundskop geleden is dat hij zo diep ging voor een rol, begin ik dan ook onmiddellijk te kirren van enthousiasme. In deze tweede film van de Franse cineaste Alice Winocour speelt onze nationale filmtrots een getraumatiseerde ex­-soldaat die als lijfwacht ingehuurd wordt.

maryland

 

Louder Than Bombs

Het Amerikaanse debuut van de Zweedse cineast Joachim Trier laat al een tijdje op zich wachten. Aanvankelijk verwachtte men dat het drama over een vader, zijn twee zonen en hun herinneringen aan hun overleden echtgenote/moeder in Sundance in première zou gaan. Dat de prent de Officiële Competitie van Cannes haalt, doet hopen dat het eindresultaat Triers verpletterende voorganger Oslo, August 31st evenaart.

louder than bombs - cannes

 

The Assassin

De Taiwanese cineast Hou Hsiao-­Hsien treedt in de voetsporen van Aziatische arthousecollega’s Zhang Yimou en Wong Kar Wai, en tekent voor een rasechte martial arts­prent. Het met Chinese fondsen geproduceerde wuxia­avontuur speelt zich af in de negende eeuw en draait rond een non die de jonge dochter van een generaal ontvoert en het wicht vervolgens opleidt tot een meedogenloze moordmachine.

the assassin

 

Sicario

Denis Villeneuve blijft hard gaan. Na knallers als Prisoners en Enemy serveert de Canadese regisseur een misdaaddrama met Emily Blunt, Josh Brolin en Benicio Del Toro in de belangrijkste rollen. De Edge of Tomorrow­actrice speelt een idealistische FBI-­agente die samen met twee huurlingen een gewetenloze drugsbaron achternazit in Mexico. Villeneuve noemt het eindresultaat ‘een donker gedicht over geweld’.

sicario

 

The Lobster

Laat het aan de Griekse scenarist-regisseur Yorgos Lanthimos over om de Croisette te overspoelen met een golf van gezond absurdisme. Colin Farrell, Rachel Weisz en John C. Reilly zijn maar een paar van de klinkende namen die meespelen in dit relaas over een toekomst waarin vrijgezellen 45 dagen krijgen om een partner te vinden. Als dat niet lukt, worden ze omgetoverd in een dier naar keuze en vrijgelaten in een bos.

lobster

 

Inside Out

Vorig jaar was het de beurt aan DreamWorks en How to Train Your Dragon 2, nu mag Pixar opnieuw het verplichte animatienummertje leveren. De verwachtingen zijn hooggespannen, want het wordt hoog tijd dat de Disney-zijtak eindelijk nog eens écht verbaast. Het uitgangspunt – een blik op de interne keuken van een jong meisje – doet hopen op visueel én emotioneel vuurwerk. Een pareltje dat het veel te brave Brave doet vergeten?

 

Macbeth

Van Orson Welles tot Roman Polanski: Shakespeares relaas over een Schotse hertog die na een bezoek aan drie heksen de troon op bloederige wijze opeist, inspireerde al menig filmmaker. Ditmaal is het de beurt aan Justin Kurzel, de Australische regisseur die enkele jaren terug uitpakte met het bloederige Snowtown. Sexy sterren Michael Fassbender en Marion Cotillard nemen de hoofdrollen voor hun rekening, maar de Schotse Highlands zullen ook wel hun deel hebben.

macbeth - cannes

 

Love

Met een poster die Nymphomaniac op een Walt Disney-productie doet lijken, heeft de nieuwe Gaspard Noë in ieder geval zijn entree niet gemist. Maar wees eerlijk: heeft de Argentijns-Franse filmmaker al ooit een kans om te choqueren ontweken? Er is weinig bekend over de opvolger van Seul contre tous, Irréversible en Enter the Void. Het verhaal draait rond drie jongelui, een jongen en twee meisjes, en seks speelt – natuurlijk – een belangrijke rol.

love

 

Green Room

Jeremy Saulnier maakte twee jaar terug een onuitwisbare indruk met zijn gewelddicht Blue Ruin en dreigt deze editie hetzelfde te doen met wat een ode aan de survival horror wordt genoemd. Dat subgenre link je natuurlijk direct aan allerlei clichés, maar de premisse doet anders geloven. Alles begint namelijk met een punkbandje dat op een dag voor een bende foute skinheads moet optreden. Klasbak Patrick Stewart speelt de leider van het extreemrechtse schorem.

green room

 

Tale of Tales / Youth

Dat de Italianen goed bezig zijn! In 2008 maakte Matteo Garrone en Paolo Sorrentino indruk op de Croisette met het gangsterepistel Gomorra en de politieke horrorprent Il divo. Ondanks het verschil in aanpak bewezen de twee cineasten de zevende kunst op indrukwekkende wijze te beoefenen. Na eerdere prijsbeestjes als Reality en La grande bellezza zijn ze nu terug met wel heel intrigerende projecten. Garrone ging voor een omnibusfilm vol duistere sprookjes, terwijl Sorrentino Michael Caine en andere pensioengerechtigde sterren meeneemt naar een kuuroord in de Alpen.

 

Onze hoofdredacteur tweet ook dagelijks live vanop de Croisette. Volg hier alles op de voet!

@Waanzinema