Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

14.04.2015

The Water Diviner

door Jimmy Van der Velde

Acteurs die achter de camera kruipen, ze zijn al lang geen nieuw verschijnsel meer. Van Charlie Chaplin over Orson Welles tot Ryan Gosling, allemaal waagden ze hun kans. De één bewees zich talentrijker dan de ander. Met dit oorlogsdrama treedt Russell Crowe toe tot het illustere clubje. Maar een groot filmgenie is de Australiër duidelijk niet.

We schrijven 1919. Crowe richt zijn camera op Joshua Connor – die hij zelf vertolkt – een landbouwer die te horen krijgt dat zijn drie zonen vermoedelijk om het leven zijn gekomen op het slagveld van het Turkse schiereiland Gallipoli. Wanneer vrouwlief zichzelf na het verschrikkelijke nieuws van het leven berooft, beslist Connor om naar Turkije te trekken en de lichamen van zijn kinderen terug naar huis te brengen.

Klinkt als materiaal voor een stevig drama. Spijtig genoeg slaagt Crowe er als regisseur niet in om de teugels strak te houden. Hij is narratief namelijk veel te ambitieus en vaak ook te naïef. Hij wil ons niet enkel een grootse oorlogstragedie voorschotelen, maar ook een uit de kluiten gewassen familiedrama en een flets liefdesverhaaltje. Vooral dat laatste, een flirterige romance tussen de hoofdfiguur en Olga Kurylenko’s personage, vormt de achilleshiel van de prent.

Gelukkig injecteert Crowe zijn acteerprestatie met beheerste emoties die je voldoende doen meeleven met de wanhopige vader. Uit de mooie plaatjes van cameraman Andrew ‘Lord of the Rings‘ Lesnie blijkt bovendien dat Crowe aandachtig naar mentor Ridley Scott heeft gekeken. Toch raden we hem aan de volgende keer het scenario strenger te beoordelen en te kiezen voor een verstanderige aanpak. Anders is hij gedoemd om als een derderangs David Lean door het leven te gaan.

>>KLAP
Gladiator-ster Russell Crowe maakt zijn regiedebuut met een groots opgezette oorlogstragedie waarin het lijkt alsof Peter Weirs Gallipoli werd overgoten met een flinke portie pathetiek. War is hell, bloke!

Regie Russell Crowe
Cast Russell Crowe, Jai Courtney, Olga Kurylenko
Speelduur 1u51
Vanaf 15 april in de bioscoop

@TheJimeister