Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

05.12.2022

The Stranger: Sean Harris en Joel Edgerton schitteren in donker misdaaddrama (recensie)

door Chris Craps

In 2003 verdween aan de Sunshine Coast in Queensland de 13-jarige Daniel Morcombe. Het onderzoek sleepte een paar jaar aan en groeide uit tot een van de beruchtste moordzaken in Australië. De manier waarop de politie de zaak oploste, werd in deze thriller gefictionaliseerd  door cineast Thomas M. Wright.

The Stranger begint met de toevallige ontmoeting tussen Mark Frame (Joel Edgerton) en Henry Teague (Sean Harris). De twee kunnen het goed met elkaar vinden: ze hadden een gelijkaardige jeugd en kwamen al eens in aanraking met de politie. Frame doet daarop Teague het voorstel om lid te worden van een criminele bende waar hij zelf deel van uitmaakt. Maar er is wel een voorwaarde: absolute trouw en transparantie.

Wie de Morcombe-zaak niet kent, zal een beetje verward zijn tijdens het eerste half uur. Wright duwt de toeschouwer immers in het verhaal zonder enige context. Dat is een interessante arthousebenadering, maar niet de efficiëntste. Een David Fincher zou het verhaal zonder twijfel klassieker, maar ook spannender hebben opgebouwd. In de tweede helft zit je dan weer op een conventioneler misdaaddramapad, dat ondermijnd wordt door Wrights donker en claustrofobisch, maar ook monotoon arthousesfeertje.

Gelukkig wordt de film gedragen door twee ijzersterke acteurs. Vooral Harris is op dreef. Het fantastische aan hem is dat hij eigenlijk niets hoeft te doen om te fascineren. Hij heeft het movie magic-uiterlijk van een Jack Palance, het minimalisme van een Clint Eastwood en een heel specifieke manier van praten – in feite fluisteren. 

The Stranger is zo’n thriller waar je heel veel van verwacht, maar die door zijn aanpak een beetje teleurstelt. Misschien moet Fincher een remake maken, met dezelfde acteurs.

>>Klap

De Australische cineast Thomas M. Wright brengt in deze thriller een gefictionaliseerde versie van de politieoperatie die tot doel had de moordenaar van Daniel Morcombe te vatten. Heeft overeenkomsten met de bioscoopfilm Donnie Brasco en de serie Black Bird.

Regie Thomas M: Wright
Cast Joel Edgerton, Sean Harris, Jada Alberts
Speelduur 1u56
Vanaf 7 december in de bioscoop