Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

23.01.2020

The Sopranos-actrice Annabella Sciorra getuigt in rechtszaak tegen Harvey Weinstein

door Vertigo

The Sopranos-actrice Annabella Sciorra heeft getuigd in de rechtszaak tegen Harvey Weinstein. Hij werd in New York aangeklaagd voor verkrachting van één vrouw en seksueel misbruik van een andere.

Sciorra beschuldigde Weinstein in 2017 zelf van aanranding en stalking, maar de vermeende feiten zijn ondertussen verjaard. Ze werd echter opgeroepen om aan te tonen dat Weinstein systematisch aan seksuele intimidatie deed.

“Hij had seks met me terwijl ik me probeerde te verzetten, maar dat kon ik niet omdat hij mijn handen in een houdgreep had,” getuigde Sciorra. “Daarna gaf hij me orale seks, terwijl ik hem meermaals zei dat ik dat niet wilde. Het was vreselijk. Mijn lichaam begon te beven op een heel ongewone manier. Het had iets weg van een beroerte of zoiets.”

Huilend gaf Sciorria toe dat ze daarna in een depressie viel en aan zelfverminking begon te doen. “Ik heb veel geweend en heb veel tijd alleen doorgebracht,” zei ze. “Veel mensen zag ik niet. Ik wilde met niemand praten over wat er gebeurd was.”

Tijdens zijn openingspleidooi afgelopen woensdag zei Weinsteins advocaat Damon Cheronis dat zijn cliënt onschuldig is. Volgens hem liegen de vrouwen die hem van seksueel wangedrag betichten en stuurden ze hem zelfs lieve berichtjes.

Om de geloofwaardigheid van Sciorra in vraag te stellen werd zelfs een fragment uit de Late Show with David Letterman vertoond waarin de actrice vertelde dat ze vaak verhalen over zichzelf verzint tijdens interviews.

Volgens de openbare aanklager ging het echter over een grap in een komisch programma en Sciorra bevestigde dat ze over ernstige zaken zoals seksueel misbruik nooit zou liegen.

Het proces tegen Weinstein begon op zes januari en kan twee maanden in beslag nemen. Als hij veroordeeld wordt voor verkrachting kijk de voormalige producent tegen een levenslange gevangenisstraf aan.

Bron: De Standaard, The Wrap