Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

05.04.2021

The Shape of Water-rechtszaak rond plagiaat afgevoerd

door Vertigo

Drie jaar geleden werd Guillermo del Toro door de familie van auteur Paul Zindel voor plagiaat aangeklaagd. Del Toro zou de plot van The Shape of Water hebben gestolen van Zindels toneelstuk Let Me Hear You Whisper, maar nu heeft men de zaak laten vallen.

Zowel de film als het toneelstuk gaan over een medewerker van een centrum voor wetenschappelijk onderzoek die beslist om een wezen dat aan experimenten onderworpen wordt te bevrijden.

“Op basis van vertrouwelijke informatie die tijdens de gerechtelijke procedure werd verworven, geeft Zindels zoon David toe dat de beschuldigingen van plagiaat ongegrond zijn,” zegt een woordvoerder van The Shape of Water-productiehuis Searchlight Pictures.

“David erkent dat Guillermo del Toro de echte bedenker van The Shape of Water is en dat de gelijkenissen met Let Me Hear You Whisper op toeval berusten.”

De rechtszaak werd eerder al verworpen omdat de gelijkenissen tussen de film en het toneelstuk volgens de rechter te oppervlakkig waren, maar werd in juni 2020 heropend.

Zindel is niet de enige die del Toro in de aanloop naar de Oscaruitreiking van 2018, toen The Shape of Water onder meer Beste Film en Beste Regisseur won, van plagiaat beschuldigde.

Del Toro zou ook bij de Nederlandse kortfilm The Space Between Us en Jean-Pierre Jeunets Delicatessen leentjebuur hebben gespeeld. Wat The Space Between Us betreft, zei de Nederlandse Filmacademie dat de beschuldigingen ongegrond waren.

Bron: IndieWire