Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

08.02.2020

The OA-actrice Brit Marling hekelt Strong Female Lead-archetype

door Vertigo

Actrice en scenariste Brit Marling (Another Earth, The OA) trekt in een essay voor The New York Times van leer tegen de Strong Female Lead, een archetype van een sterk vrouwelijk hoofdpersonage in films en series.

“Ze is een huurmoordenaar, een spion, een soldaat, een superheld of een CEO,” zegt ze. “Ze kan een maandverband omtoveren tot een kompres terwijl ze op de vlucht is. Ze is even vindingrijk als MacGyver maar ziet er beter uit in een onderhemd.”

Strong Female Lead-rollen spelen heeft mij doen nadenken over wie ik ben en waar ik toe in staat ben,” vervolgt ze. “Door te trainen om mijn eigen stunts te doen werd ik met ontzag en respect behandeld op de set.”

“Door in scènes te spelen waarin ik als baas mannelijke werknemers ontsloeg, voelde ik mij geëmancipeerd. Bovendien is het altijd beter dat je personage een wapen vasthoudt dan aan de andere kant zit te smeken voor haar leven.”

“Het valt niet te ontkennen dat verhaallijnen waarin vrouwen iets mogen doen of zeggen heel voedzaam zijn,” voegt ze eraan toe. “In de wereld waarin we leven is dat namelijk niet altijd mogelijk.”

“Hoe meer sterke vrouwelijke hoofdrolspeelsters ik vertolkte, hoe meer ik er mij echter van bewust werd dat de sterktes van de personages beperkt waren tot mannelijke vormen van macht: fysieke vaardigheid, ambitie en rationaliteit.”

“De term Strong Female Lead houdt eigenlijk in dat men een mannelijk personage wil maar in het lichaam van een vrouw die het publiek nog steeds uit de kleren wil zien gaan.”

Bovendien wil Marling noch vrouwen spelen die ondanks hun heldhaftigheid aan hun einde komen, zoals de hoofdpersonages in Thelma & Louise, noch vrouwen die gewoon de echtgenote van de mannelijke protagonist zijn.

Lees het volledige essay hier.

Bron: IndieWire

Lees meer over: