Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

22.12.2021

The Matrix Resurrections: Lana Wachowski doet Keanu Reeves mega-meta gaan in fourquel (recensie)

door Chris Craps

Na de vreselijke sequels dacht iedereen dat The Matrix een eindpunt had bereikt, maar Lana Wachowski zag een vierde deel blijkbaar zitten – mogelijk omdat ze samen met haar zus Lilly een hele reeks flops had gemaakt. Dat vierde deel, The Matrix Resurrections, kan op geen enkel moment tippen aan het origineel, maar is wel interessanter dan delen twee en drie.

Het leukste aan The Matrix Resurrections is de start die gekoppeld is aan een heel leuk meta-idee. Om spoilers te vermijden kunnen we alleen vertellen dat Thomas Anderson (Keanu Reeves) aanvankelijk niet weet dat de Matrix echt bestaat. Er duikt wel een personage in zijn leven op dat fel op Trinity (Carrie-Anne Moss) lijkt, maar zij heet Tiffany en herkent hem totaal niet. Wanneer een nieuwe versie van Morpheus (Yahya Abdul-Mateen II) en enkele hackers opduiken, gaat de bal echter aan het rollen.

Het eerste uur nodigt zeker uit, maar helaas heeft Wachowski verschillende dialoogscènes nodig om te verklaren hoe de vork juist aan de steel zit. Voeg daar nog wat (pseudo)filosofisch gepalaver aan toe en je krijgt een flinke dip in het midden. Erger nog: wie The Matrix en zijn sequels niet of lang geleden gezien heeft, zal verschillende verwijzingen niet vatten.

Wat zo knap was aan de eerste film – een hoop groene symbolen waren genoeg om een nieuwe wereld te openen – gaat hier verloren in woordenbrijen en zinloze actie – van ‘show, don’t tell’ is amper sprake. Ideeën had Wachowski nog met hopen, maar die gestroomlijnd en boeiend overbrengen is haar jammer genoeg niet gelukt.

In de finale herpakt de cineaste zich een beetje, maar het einde voelt dan weer aan als satirisch én een aanzet tot een volgende sequel. De kans is dus niet onbestaande dat The Matrix-fans ontgoocheld zullen zijn. The Matrix Resurrections voelt nooit zo slim aan als het origineel, biedt te weinig bullet time– of andere spectaculaire effecten en teert teveel op conventionele actie. Met het leuke meta-idee wordt bovendien veel te weinig gedaan. Op dat vlak is Spider-Man: No Way Home veel geslaagder.

>>Klap 

Lana Wachowski gaat solo voor deze The Matrix-fourquel, een meta-actiefilm waarin Neo aanvankelijk geen enkel besef heeft dat de Matrix echt bestaat. Te vergelijken met Inception.

Regie Lana Wachowski
Cast Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Neil Patrick Harris
Speelduur 2u28
Vanaf 22 december in de bioscoop