Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

10.10.2021

The Last Duel-acteurs Jodie Comer en Matt Damon openhartig over actuele thema’s

door Vertigo

Ridley Scotts The Last Duel speelt zich af in 1368 en vertelt het waargebeurde verhaal van het laatste gerechtelijke tweegevecht in Frankrijk, tussen ridder Jean de Carrouges (Matt Damon) en Jacques Le Gris (Adam Driver). Het echte hoofdpersonage is echter Jeans vrouw Marguerite de Carrouges (Jodie Comer).

Marguerite beticht namelijk Jacques van verkrachting. Hij ontkent echter alles en dus daagt Jean hem uit tot een duel op leven en dood. Als Jean wint, is Jacques’ schuld aangetoond. Als Jean verliest, wordt Marguerite terechtgesteld op de brandstapel omdat ze Jacques valselijk beschuldigde.

“Ik keek ernaar uit om Marguerite een stem te geven,” zegt Comer. “Er was zo weinig informatie over haar, hoewel ze de enige was die de gruwelijke aanval tegen haar had ervaren. Toch was er een volledige encyclopedie over de twee mannen, hoe ze vochten, wat ze droegen en wie ze waren.”

Het project trok Comer aan omdat het verhaal vanuit drie verschillende standpunten wordt verteld: dat van Jean, Jacques en Marguerite. Elk deel werd geschreven door een andere scenarist: Damon, Ben Affleck en Nicole Holofcener.

“Hoe meer we leerden over de middeleeuwse Franse cultuur, hoe geweldiger Marguerite werd,” zegt Damon. “Ondanks de enorme risico’s kwam ze voor zichzelf op en vertelde ze haar verhaal, keer op keer en tegen een steeds grotere groep mensen. Ze was enorm dapper en heldhaftig.”

Volgens Holofcener is The Last Duel een actuele film, hoewel hij zich meer dan 600 jaar geleden afspeelt. “Als je de zaal verlaat, kun je zeker en vast niet zeggen dat wat Marguerite overkomt nu niet meer zou gebeuren,” zegt ze. “In plaats daarvan zullen mensen zich afvragen hoe het komt dat we nog altijd met zo’n dingen bezig zijn.”

Holofcener voegt eraan toe dat er verbetering merkbaar is aangezien er meer en meer mensen met hun misbruikverhalen naar voor komen. Daar is Comer het mee eens.

“We hebben duidelijk op heel veel vlakken een lange weg afgelegd, maar op veel andere niets geleerd, zeker met betrekking tot vrouwen die seksueel misbruikt zijn en blijven strijden voor de autonomie over hun lichaam,” zegt de actrice.

“Het is een beetje deprimerend om te zeggen, maar het voelt alsof we nog eens 600 jaar te gaan hebben,” vervolgt ze. “Hopelijk is dat niet het geval. The Last Duel houdt de maatschappij een spiegel voor.”

Bron: Variety