Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

06.07.2022

The Last Bus: Timothy Spall schittert in Britse Straight Story-variant (recensie)

door Chris Craps

De Schotse regisseur Gillies MacKinnon (Trojan Eddie, Hideous Kinky,Tara Road) haalde vooral successen met goed gecaste melodrama’s. Ook zijn roadmovie The Last Bus scoort vooral door de vertolkingen. Timothy Spall bewijst nog maar eens dat hij een van de beste Engelse acteurs is.

Spall vertolkt Tom, een man op leeftijd die met een koffertje en een buspas voor bejaarden van het noorden van Schotland naar het uiterste zuidwesten van Engeland reist. Onderweg ontmoet hij mensen die een doorsnee zijn van de bevolking van het VK en lijkt hij zonder het te beseffen een enorme impact op zijn medemens te hebben.

The Last Bus is zo’n heel sympathiek en sentimenteel melodrama dat langzaam voortkabbelt. Je kan al na een kwartier het hele verhaal voorspellen en zelfs de ‘verrassende wendingen’ zie je al van heel ver aankomen. Je haakt echter nooit af omdat Spall zo overtuigend is. Hoewel hij slechts 65 lentes telt, weet hij perfect hoe een tachtiger wandelt en praat. Het is fascinerend om zien hoe de acteur de film in zijn eentje naar een hoger niveau tilt.

Regisseur MacKinnon wilde hier echter wel meer vertellen dan de reis van een oude man. Waar Tom ook komt, lijken mensen – de gewone Schot en Brit toch – meer solidair te reageren. Alsof hij het beste van hen naar boven haalt. Die idealistische visie zal voor sommigen zeker hartverwarmend overkomen, maar de kranten doen beseffen dat MacKinnon aan wishfull thinking doet.          

>>Klap

De Schotse veteraan Gillies MacKinnon laat een fantastische Timothy Spall een reeks bussen nemen van het noorden van Schotland tot het uiterste zuidwesten van Engeland in een idealistische roadmovie. Een oerklassieke Britse variant op The Straight Story.

Regie Gillies MacKinnon
Cast Timothy Spall, Phillys Logan, Morgan Ingram
Speelduur 1u28
Vanaf 6 juli in de bioscoop

 

Lees meer over: