03.12.2015
The Land of the Enlightened onder de loep
Gisteren kregen we te horen dat twee Vlaamse producties volgende maand vertoond worden tijdens het Amerikaanse Sundance Film Festival: Felix van Groeningens Belgica en The Land of the Enlightened. Die laatste, die een plaatsje heeft veroverd in de World Cinema Documentary-competitie, is het regiedebuut van Pieter-Jan De Pue, een film die documentaire met fictie mixt.
De officiële synopsis luidt als volgt: “Een groep kinderen in Afghanistan graaft oude Sovjetmijnen op om de explosieven te verkopen aan kinderen die in de ‘Lapis Lazuli’ edelsteenmijnen werken. Wanneer ze niet dromen van een Afghanistan na de Amerikaanse terugtrekking, controleren Gholam Nasir en zijn bende het hooggebergte waarover karavanen de blauwe edelstenen smokkelen.”
Met het project wilde De Peu de leefwereld van Afghaanse kinderen op de gevoelige plaat vastleggen, een leefwereld die wordt bepaald door oorlog, maar ook door verlangens en dromen. Het kostte hem vijf jaar om het project in te blikken. Hij draaide in verschillende regio’s doorheen Afghanistan en bij Amerikaans-Afghaanse legereenheden. Het resultaat: een imposant poëtisch beeldverhaal.
Producent Bart Van Langendock heeft het volgende te zeggen over de bijzondere film: “Deze productie was een beproeving voor iedereen die er bij betrokken was. Niet alleen moesten vele productionele hindernissen worden genomen om in zeer risicovolle gebieden te kunnen draaien, om het budget van meer dan 1,2 miljoen euro te financieren moesten we een complexe coproductiestructuur op poten zetten tussen België, Ierland, Nederland, Duitsland en Afghanistan. Maar de overweldigende film die Pieter-Jan afleverde maakte dit alles meer dan waard.”
The Land of the Enlightened is alvast verkocht aan de Nederlandse distributeur Periscoop Film, terwijl Wildcard Distribution de rechten voor Ierland kocht. Films Boutique verkoopt de film internationaal, terwijl United Talent Agency (UTA) de Verenigde Staten voor zijn rekening neemt.
Bij ons gaat de prent op 6 maart in première, gevolgd door een Belgische bioscooprelease op 16 maart via Dalton Distribution.