Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

13.07.2022

The Gray Man: Avengers-regisseurs doen Ryan Gosling en Chris Evans schitteren in 007-kopie (recensie)

door Chris Craps

Na hun Marvel-megasuccessen Avengers: Infinity War en Avengers: Endgame mochten Anthony en Joe Russo alles maken waar ze zin in hebben. Hun oog viel op de verfilming van The Gray Man, het eerste boek van een spionagereeks van voormalig Tom Clancy-medewerker Mark Gearney. Voor de broers was dit project een buitenkans om te wedijveren met James Bond. Het resultaat laat zich zeker bekijken, maar je hebt allemaal wel al eens eerder gezien.

De grijze man uit de titel is een huurmoordenaar (Ryan Gosling) die als twintiger vrijgelaten wordt om in opdracht van de CIA andere moorden te plegen. Jaren later moet hij een schurk uitschakelen, maar die operatie mislukt en hij wordt zelf het doelwit van de CIA en een leger huurmoordenaars.

Van de Russo’s moet je geen originaliteit verwachten. Voor The Gray Man wentelen ze zich in alle clichés van het spionagegenre en plunderen ze gretig uit de Bourne-, John Wick– en Mission: Impossible-franchises. Uiteraard stelen ze ook gretig uit het Bond-arsenaal. Zo kopiëren ze de parachutescène uit Moonraker letterlijk.

Toch is The Gray Man leuk entertainment dankzij de casting en de potsierlijke non-stopactie. Ryan Gosling doet zijn Drive-nummertje nog eens over, maar dan met meer charme en humor. Ana de Armas mag haar rol uit No Time to Die herhalen in lange broek. Kers op de taart is Chris Evans als de psychopathische collega/tegenstander van Goslings spion.

De Captain America-ster speelt zijn extreem ridicuul personage immers als een reïncarnatie van Adolf Hitler in het lichaam van een blunderende tennisleraar. Ronduit hilarisch wordt het wanneer zijn mislukte acties resulteren in het omvormen van Wenen tot een slagveld.

Voor wie het allemaal naar meer smaakt, is er trouwens goed nieuws: The Gray Man blijkt het begin van een franchise. In de slotscène van de duurste Netflix-productie) tot op heden – 200 miljoen dollar! – wordt min of meer al een sequel aangekondigd.

>>Klap

Marvel-regisseurs Anthony en Joe Russo stellen een 007-alternatief voor over een CIA-killer (Ryan Gosling) die in ongenade valt. Een mix van de Bourne-, John Wick-, Mission: Impossible– en de Bond-franchises.

Regie Anthony & Joe Russo
Cast Ryan Gosling, Chris Evans, Ana de Armas
Speelduur 2u19
Vanaf 13 juli in de bioscoop