Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

25.12.2019

The Good, the Bad and the WTF: Vertigo’s 2019-eindejaarslijstjes – Part IV

door Steven Tuffin

Nu het nieuwe jaar alsmaar dichterbij komt, heeft Vertigo-hoofdredacteur Steven Tuffin zich als een bezetene op de films gestort die in 2019 op minstens één Belgisch bioscoopscherm te zien waren en daar enkele eindejaarslijstjes uit gepuurd. Deze zijn natuurlijk compleet persoonlijk, waarschijnlijk onvolledig en puur voor het gemak alfabetisch gerangschikt. Vandaag is het de beurt aan twintig films die ondergetekende tot de beste van het jaar rekende, maar zijn top twintig niet haalden:

Apollo 11
Het imposante Imax-scherm in Kinepolis Brussel was het perfecte canvas voor deze duizelingwekkende documentaire over de eerste geslaagde maanmissie.

Booksmart

Het blijft een raadsel waarom deze vrouwelijke variant op Superbad amper geld opleverde in de bioscopen. Wedden dat dit geflipte regiedebuut van Olivia Wilde nog zal uitgroeien tot een onsterfelijke cultklassieker?

Child’s Play
Reboot/remake-haters mogen me haten, maar dit was een van de amusantste, goorste én meest vertederende horrorfilms van het jaar.

Cold Pursuit
Lang geleden dat ik zo’n gitzwarte actiekomedie gezien heb. Liam Neeson die ogenschijnlijk voor de zoveelste maal in de huid van een meedogenloze wraakengel kruipt, maar eigenlijk voor zijn meest tragikomische rol ooit gaat.

De Patrick
Een bekentenis: ik zag het langspeelfilmdebuut van Tim Mielants eerst via een screeninglink en vond er niet veel aan. Toen ik de rouwdramady enkele dagen later op het witte doek herbekeek, zat ik echter met open mond te kijken naar de eigenzinnige beeldpoëzie die op me afkwam.

Der goldene Handschuh
Beste slechtste datefilm ooit? Mijn vriendin en ik wisten niet wat ons overkwam toen we dit portret van een legendarische Duitse seriemoordenaar gingen bekijken. De smerigheid van zijn daden en zijn omgeving wordt dan ook quasi tastbaar weergegeven door regisseur Fatih Akin.

Donbass
Sergei Loznitsa volgde zijn Cannes-hit A Gentle Creature op met deze tegelijk hilarische en hallucinante mockumentary over de toenemende spanningen in Oekraïne de voorbije jaren. Met een moderne lynchpartij die je nooit zult vergeten.

Dumbo
Tim Burton toverde een Disney-animatieklassieker om in een duister live-actionsprookje met Colin Farrell als getraumatiseerde veteraan, de schattigste CGI-creatie van het jaar na Baby Yoda en Michael Keaton als een nachtmerrieversie van Ome Walt himself.

Frozen 2
Of hoe Disney zijn onverwachte monstersucces opvolgde met een donkere sequel waaraan zowel fans als psychoanalisten een vette kluif hebben. Ten huize Tuffin woedt nog steeds de discussie of nu Into the Unknown of Show Yourself de nieuwe Let It Go is.

High Life
Soms is één detail genoeg om een film onvergetelijk te maken. In deze uitdagende scififilm is dat ongetwijfeld de fuck box waarmee regisseuse Claire Denis op de proppen kwam. Toch is dat maar een van de vele elementen die deze audiovisuele mindfuck tot verplichte kost maken.

Instinct
Hartsvriendinnen Halina Reijn en Carice van Houten vieren én problematiseren de #MeToo-beweging in deze erotische thriller waarin Aladdin-slechterik Marwan Kenzari schittert als een manipulatieve gevangene tot wie van Houtens psychologe zich onweerstaanbaar aangetrokken voelt.

It Chapter Two
De finale met het spinachtige monster is ontegensprekelijk een teleurstelling, maar voordien tekent Andy Musschietti voor een episch horrorverhaal waarin de volwassen versies van de Losers Club stuk voor stuk huiveringwekkende dingen meemaken. De intro waarin Xavier Dolan meedogenloos afgemaakt wordt, kan bovendien tellen als brutale binnenkomer.

Mary Queen of Scots
Criticasters mogen zeiken zoveel als ze willen over de feitelijke onjuistheden in dit historisch drama, ik zag vooral een beklijvende tragedie over de gespannen relatie tussen twee sterke vrouwen gespeeld door twee straffe actrices.

Mid90s
Jonah Hills regiedebuut mag dan best kleinschalig zijn, het relaas van een puber die in het Los Angeles van de jaren negentig heil vindt bij een bende skaters raakte bij mij een ultragevoelige snaar.

Pokémon Detective Pikachu
Of hoe Hollywood er nog af en toe in slaagt om hersenloos entertainment te maken dat niet compleet machinaal aanvoelt.

Teen Spirit
De arthouseversie van een modern Disneysprookje, ofte: popcornvertier met stekels. Genieten, dus.

The Mustang
Matthias Schoenaerts bewees voor de zoveelste maal dat hij met zijn toptalent een degelijk project naar een hoger niveau kan tillen.

The Old Man & the Gun
Een mooier witte doek-afscheid kan een acteur zich niet inbeelden.

Torpedo
Ondanks het wat manke scenario is dit Vlaams blockbusterentertainment van een ongezien niveau. Humor, spanning, spektakel en emotie wisselen mekaar op indrukwekkende wijze af.

Yummy
Je moet het de dudes van A Team Productions – zie ook Patser en Torpedo – nageven: ze gaan keer op keer voor zeer on-Vlaamse projecten. Getuige ook deze onderhoudende zombiekomedie met doorleefde acteerprestaties van Maaike Neuville en Bart Hollanders, coole cinematografie en yummy splattereffecten.

Inspiratie opgedaan voor je eigen filmfavorieten? Breng dan hier je stem uit voor de Vertigo Awards!

Lees meer over: