Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.04.2020

The Force Awakens-monteurs oneens over The Last Jedi en verdedigen Rise of Skywalker

door Vertigo

Monteurs Mary Jo Markey en Maryann Brandon kregen een Oscarnominatie voor J.J. Abrams’ Star Wars: The Force Awakens en gaven onlangs hun mening over Rian Johnsons sequel The Last Jedi in de podcast Light the Fuse.

“Het is heel vreemd dat de tweede film bewust tegen het verhaal van de eerste ingaat,” zegt Markey. “Het spijt mij, maar zo voelde het aan.”

Volgens sommigen gaat Abrams’ The Rise of Skywalker dan weer in tegen The Last Jedi. Hoewel Markey niet bij de derde film betrokken was, heeft ze het voor Abrams opgenomen.

The Rise of Skywalker pikte de draad van The Last Jedi op en probeerde een verhaal te vertellen,” zegt ze. “Ik had niet het gevoel dat hij bewust tegen zijn voorganger probeerde in te gaan.”

Daarentegen zei Brandon dat ze in tegenstelling tot haar collega sommige stukken van The Last Jedi op prijs stelde. “Het is een andere aanpak van de Star Wars-saga,” zegt Brandon.

“Rian is trouw gebleven aan zijn visie,” vervolgt ze. “Hij wilde de saga ontleden en een andere richting uitgaan. Dat heeft hij ook gedaan. Ik weet dat het controversieel is, maar is het geen goede zaak om nieuwe elementen te introduceren?”

“Achteraf gezien vind ik dat de trilogie, het slotstuk van de Skywalker-saga, nood had aan een eenduidige visie. Volgens mij was het moeilijk voor J.J. en zijn coscenarist om te beslissen wat ze zouden doen na The Last Jedi. Het is alsof iemand anders het midden van jouw roman schreef. Hoe verzin je dan een einde?”

Bron: IndieWire