Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

16.01.2023

The Enforcer: Antonio Banderas wreekt à la Denzel Washington (recensie)

door Chris Craps

Denzel Washington was waarschijnlijk niet beschikbaar, denk je regelmatig tijdens het bekijken van The Enforcer met Antonio Banderas in de hoofdrol. Het verhaal lijkt immers op een soort prequel of sequel op The Equalizer. Het resultaat laat zich in niettemin vlotjes bekijken, maar je hebt het allemaal al wel eens eerder gezien.

Iedereen in The Enforcer spreekt Antonio Banderas aan als ‘Cuda’, een bijnaam die hij kreeg omdat hij zijn prooien aanpakt als een barracuda. Cuda heeft echter een klein hartje: hij voelt zich moreel verplicht te waken over de fragiele jongelui die hij ontmoet. Wanneer zo iemand ontvoerd wordt, grijpt Cuda in en jaagt hij iedereen in het misdaadmilieu tegen zich in het harnas.

De plot lijkt geplukt uit PTA’s debuutfilm Hard Eight, maar dan flink vereenvoudigd en overgoten met een vette saus van sadistisch geweld. Bovendien vertoont Cuda zoals eerder vermeld veel overeenkomsten met het hoofdpersonage uit The Equalizer, met dat verschil dat die een ex-militair is en Cuda een buitenwipper/huurmoordenaar.

‘It is what it is’, zou Robert the Niro’s The Irishman-personage zeggen. The Enforcer biedt inderdaad weinig meer dan wat gewelddadig popcornentertainment voor de fans van het genre. Banderas tilt de film gelukkig een niveau hoger met zijn stoïcijnse vertolking en regisseur Richard Hughes haalt het beste uit de rest van de cast. Zo mag Kate Bosworth zich voor een keer helemaal laten gaan als bitch from hell.

>>Klap

Antonio Banderas schittert in deze actiefilm als de hitman en eenmansknokploeg die zich moreel verplicht voelt om jongeren te beschermen. Voor fans van The Equalizer.

Regie Richard Hughe
Cast Antonio Banderas, Kate Bosworth, Mojean Aria
Speelduur 1u30
Vanaf 4 januari in de bioscoop

Lees meer over: