Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

12.06.2018

The Death of Stalin-regisseur verdedigt kleurenblinde casting David Copperfield-verfilming

door Vertigo

The Death of Stalin-regisseur Armando Iannucci gaat met The Personal History of David Copperfield opnieuw de eigenzinnige historische toer op. Hij castte namelijk de Indische Dev Patel (Slumdog Millionaire) in de hoofdrol van de Amerikaanse goochelaar.

Bovendien had de regisseur een specifieke visie voor de film, gebaseerd op de roman David Copperfield van Charles Dickens en geproduceerd door FilmNation Entertainment. “Het eerste dat FilmNation mij vroeg was waarom ik en niet een andere regisseur David Copperfield ging verfilmen,” zei Iannucci. “Mijn antwoord was dat ik een film wil maken die niet gebonden was aan de conventies van het kostuum- of historisch drama.”

“Ik wil van nul beginnen en het verhaal echt en hedendaags doen aanvoelen, ook al speelt het zich af in Londen anno 1840. Daarom wil ik een cast die weergeeft hoe Londen er tegenwoordig uitziet en wil ik dat de personages in de film zich gedragen alsof hij zich in onze tijd afspeelt.”

Op die manier wil Iannucci een fris verhaal vertellen in plaats van een dat al eeuwenlang verteld wordt. De 19e-eeuwse dialoog plukten hij en zijn coscenarist Simon Blackwell, die ook meewerkte aan Iannucci’s In the Loop, wel uit het werk van Dickens. FilmNation en co-financier Film4 waren meteen te vinden voor de kleurenblinde casting.

“Je wil gewoon de beste acteur casten,” zei Iannucci, “en eerlijk gezegd kon ik niemand bedenken die beter in de rol van David Copperfield zou passen dan Dev. Copperfield is heel naïef en goedgelovig en toch wordt hij sterker door zijn fouten. Dev heeft eveneens een warme, innemende en licht fragiele persoonlijkheid maar is tegelijk heel sterk.” Iannucci haalde Patels Oscargenomineerde rol in Lion aan als voorbeeld. “Ik dacht meteen aan hem en ik ben blij dat hij heeft toegezegd.”

De cast van The Personal History of David Copperfield bestaat verder uit onder meer Tilda Swinton (Suspiria), Gwendoline Christie (Star Wars: The Last Jedi) en Iannuci-veteranen Hugh Laurie (te zien in Iannuci’s tv-reeks Veep), Paul Whitehouse (The Death of Stalin) en Peter Capaldi (In the Loop en verwante serie The Thick of It).

Bron: IndieWire