Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

04.01.2022

The 355: Jessica Chastain overgiet actiespektakel met #MeToo-sausje (recensie)

door Chris Craps

Sinds Jessica Chastain een A-lister is, gebruikt ze haar invloed om haar feministische agenda kracht bij te zetten. Zo greep ze de kans om films met sterke vrouwelijke hoofdpersonages als The Zookeeper’s Wife, Ava en The Eyes of Tammy Faye te lanceren en op de set van Dark Phoenix van Simon Kinberg had ze een nog ambitieuzer idee: een Mission: Impossible-achtige actiefilm over vrouwelijke spionnen die moeten samenwerken. The 355 had best leuk kunnen zijn, maar de #MeToo-saus ligt er zo dik op dat het irritant wordt.

Het script van Theresa Rebeck en regisseur Kinberg is ietwat strakker dan die van gelijkaardige genrefilms. Een vrouwelijke CIA agente (Jessica Chastain) probeert een bijzonder moordwapen in handen te krijgen van een Colombiaan, maar wordt gedwarsboomd door een Duitse agente (Diane Kruger). Uiteindelijk beseffen de twee dat ze moeten samenwerken en krijgen daarbij hulp van een voormalige MI6-computerspecialiste (Lupita Nyong’o) en een Colombiaanse psychologe (Penélope Cruz). Wanneer blijkt dat hun overheden zich tegen hen keren, gaan ze onder de radar om op eigen houtje te opereren.

De ‘boodschap’ is heel nadrukkelijk en daardoor voorspelbaar en vermoeiend. De vijanden van Chastains clubje zijn allemaal mannelijk. Het hoeft er in dit soort genrefilm zeker niet subtiel aan toe te gaan, maar als toeschouwer mag je toch ergens verwachten dat intelligente dames – en dan vooral Chastain als producente-hoofdactrice – zich niet verlagen tot dezelfde aanpak als mannelijke collega’s die nog rondlopen met ideeën van voor WO II.

Sommigen zullen opperen dat die nadrukkelijkheid typisch is voor genrecinema, maar dat is een slecht excuus. Aliens en Mad Max: Fury Road hebben bewezen dat je van actiefilms geen pamflet moet maken om een sterk feministisch signaal te geven. Echt spijtig dat Chastain en haar co-actrices hun talent verspillen in iets dat misschien beter is dan de superonnozele Charlie’s Angels-films, maar nooit het niveau haalt van een pretentieloze maar interessante genreprent.

>>Klap 

Producente-hoofdactrice Jessica Chastain gaat resoluut voor een #MeToo-actiefilm over een internationaal gezelschap van vrouwelijke agenten die een geheimzinnig wapen trachten op te sporen. Voor de fans van Charlie’s Angels en Ocean’s 8. 

Regie Simon Kinberg
Cast Jessica Chastain, Penélope Cruz, Diane Kruger
Speelduur 2u02
Vanaf 5 januari in de bioscoop