Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

05.01.2020

Terry Gilliam trekt opnieuw van leer tegen #MeToo-beweging

door Vertigo

In de zomer van 2018 zei regisseur Terry Gilliam dat hij door het leven zou gaan als een zwarte lesbienne omdat blanke mannen de schuld krijgen van al het verkeerde in de wereld.

“Ik hou niet van de termen zwart en blank,” zegt hij anderhalf jaar later. “Tegenwoordig kondig ik mijzelf aan als een man met een tekort aan melanine. Ik ben het simplistische verdeelde gedrag waar we tegenwoordig mee te maken hebben kotsbeu.”

Gilliam herhaalt dat hij als blanke man constant geviseerd wordt. “Ik hoor dat er geen plaats meer is voor moderne mannelijkheid in deze maatschappij,” voegt hij eraan toe. “De male gaze is niet meer.”

Verder noemt hij de #MeToo-beweging een heksenjacht. “Ik heb het gevoel dat heel wat goeie of licht irritante mensen er van langs hebben gekregen,” zegt hij. “Dat is niet oké. Ik hou niet van kuddegedrag.”

“Harvey Weinstein heeft veel slachtoffers gemaakt en ik leef met hen mee,” vervolgt hij. “Hollywood barst echter van de ambitieuze volwassenen die hun eigen keuzes maken.”

“Zo ben ik ooit benaderd door een heel bekende actrice die mij vroeg wat ze moest doen om in één van mijn films mee te spelen. Men doet alsof dat iets recents is, maar het gebeurt al jaar en dag. Ik begrijp dat mannen meer en al langer macht hebben, maar ik ben het beu om beschuldigd te worden van al het verkeerde in de wereld.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: