Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

13.05.2017

Teleurstellende filmzomer op komst?

door Vertigo

Er komen weer een massa blockbusters aan, en toch maken de Hollywood-studio’s zich zorgen dat de opkomst minder groot gaat zijn dan de voorbije jaren. Er wordt zelfs over een terugval van tien procent gesproken in vergelijking met vorig jaar.

De eerste zomerkaskraker is al een feit: Guardians of the Galaxy Vol. 2. breekt overal records. Maar de eerste flop dient zich ook al aan. King Arthur: Legend of the Sword koste Warner Bros. minstens 175 miljoen dollar, maar lijkt op een openingsweekend van 25 miljoen dollar af te stevenen in de VS. Als dat echt zo blijkt, moet de film het internationaal heel goed doen om de put niet al te diep te maken.

Over de internationale markt maken de specialisten zich niet direct zorgen, het zijn de opbrengsten in de VS die hun zorgen baren. Als die minder worden, zijn de studio’s alsmaar afhankelijker van buitenlandse inkomsten, en dat op een moment dat de wisselkoersen niet bepaald positief staan.

De vraag rijst dan ook of het nog opportuun is om elk weekend films van 200 miljoen dollar en meer in première te laten gaan. De voorbije zomers creëerden tv-reeksen als Game of Thrones en Stranger Things meer buzz dan eender welke film. Als die trend zich voortzet, kunnen we concluderen dat het grote publiek uitgekeken is op wat ooit het meest betrouwbare product dat Hollywood vervaardigde.

“We staan voor verschillende uitdagingen,” klinkt het bij Paramount. “Het is nu eenmaal zo dat het vet vlugger van de soep is met de ene grote release na de andere.” “Het publiek gedraagt zich anders dan vroeger,” aldus Warner Bros. “Maar elk jaar zijn er wel een paar uitschieters die het heel goed doen aan de kassa.”

Een van die uitschieters is mogelijk Dunkirk van Christopher Nolan, en er wordt ook veel verwacht van de Baywatch-update. En dan zijn er nog kleinere films die veel kunnen goedmaken als ze aanslaan bij het publiek. Zo is er The Beguiled van Sofia Coppola, Baby Driver van Edgar Wright en Logan Lucky van Steven Soderbergh

Bij de box-office-analisten klinkt dan ook een positief geluid: “Het kan een wisselvallige zomer worden, maar als de sequels aanslaan, wordt het een beter jaar worden dan 2016. En de kleinere titels kunnen altijd verrassen.”

Bron: THR