Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

22.04.2015

Taxi Teheran

door Vertigo

Waar Jafar Panahi’s hart van vol is, loopt zijn Gouden Beer-winnaar van over, namelijk diepgewortelde liefde voor cinema én voor de mensen die zijn geliefde thuisland Iran kleur geven. Helaas wordt al die schoonheid onder censuur geplaatst. Want waar schoonheid schuilt, zit ook lelijkheid. En net die keerzijde van de medaille wil de Iraanse overheid verborgen houden.

Panahi omzeilt voor de derde keer op rij het verbod dat de overheid hem oplegde om zijn métier uit te oefenen. Gelukkig maar, het zou zonde zijn om deze belangrijke stem verloren te laten gaan. Hij toont ons het leven zoals het is. Niets meer, niets minder. En geeft zo een eerlijke schets van het leven in zijn land.

De filmmaker liet zich inspireren door gesprekken die hij opving tijdens verschillende taxiritten. Openhartige passagiers deelden flarden van hun leven en het werd hem al gauw duidelijk dat in deze kleine, afgebakende ruimte – afgeschermd van de buitenwereld en het regime – heel wat informatie loskwam.

Zijn eerste idee was om een documentaire uit te werken. Maar zodra hij zijn camera bovenhaalde, stopten de verhalen. De angst haalde immers de bovenhand. Daarom schakelde hij acteurs in en koos hij de docu-fictie-route.

De cineast neemt plaats achter het stuur en trakteert op een rit doorheen Teheran. Je aanschouwt een onwaarschijnlijke blik op het leven in de Iraanse hoofdstad. Een leven vol contrasten. Schoonheid en lelijkheid. Licht en donker.

Inderdaad, het betreft een rit die me helemaal van mijn sokken blies. Vooral tijdens de scène waarin Panahi’s advocate en mensenrechtenactiviste Nasrin Sotoudeh haar gedurfde getuigenis brengt. Haar kracht en spirit – zo onbreekbaar – ging bij mij alvast door merg en been.

Een rit die je niet mag missen!

>>KLAP

De Iraanse cineast Jafar Panahi (The Circle, Crimson Gold) vermengt in deze Gouden Beer-winnaar op vernuftige wijze fictie en non-fictie. Niet alleen een onvoorwaardelijke ode aan cinema en vrijheid, maar ook een entertainende roadmovie zoals je er nog nooit één zag.

Regie Jafar Panahi
Cast Jafar Panahi
Speelduur 1u22
Vanaf 22 april in de bioscoop

@CocoPastis_