Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

29.08.2023

Talk to Me: Originele horror vol bloederige gruwel en een forse vertolking (recensie)

door Chris Craps

De jonge Australische broers Danny en Michael Philippou schieten met hun langspeelfilmdebuut meteen recht in de roos: hun teenhorrorspielerei oogt fris en kan teren op enkel originele ideeën en een forse vertolking van hoofdrolspeelster Sophie Wilde.

Na een intro met enkele plotse gewelduitbarstingen begeeft de tiener Mia (Wilde) zich met haar beste vriendin Jade naar een bijeenkomst van jongeren uit de buurt. Die hebben een gebalsemde hand in hun bezit waar ze naar verluidt geesten mee kunnen oproepen. Je moet simpelweg de hand vastpakken en ‘talk to me’ zeggen. Hoewel Mia, die een tijdje terug haar moeder verloren heeft, aarzelend tegenover het gegeven staat, wil ze het ook wel eens proberen.

In de meeste horrorfilms zouden de jongeren al na één poging genoeg hebben van de angstaanjagende ervaring, maar in Talk to Me werkt ‘de hand’ als een heroïnespuit. De jongeren krijgen er maar niet genoeg van. Je kunt voorspellen dat er iets fout zal gaan. En het gaat gigantisch fout.

Hoewel er van logica niet echt sprake is, bouwen de broertjes Philippou hun verhaal slim, efficiënt en sfeervol op zonder helemaal over-the-top te gaan met waanzinnige effecten. Ze voeren de toeschouwer naar compromisloze huiver met enkele momenten van bloederige gruwel. De climax is misschien wat verwarrend in beeld gezet, maar het einde maakt veel goed en zal beslist uitgroeien tot een klassiek moment binnen het horrorgenre.

>>Klap

In dit debuut van Danny en Michael Philippou raken jongeren verslaafd aan het contact dat ze met geesten hebben via een gebalsemde hand. Voor horrorfans die genoten van It Follows en The Babadook.

Regie Danny & Michael Philippou
Cast Sophie Wilde, Alexandra Jensen, Joe Bird
Speelduur 1u35
Vanaf 30 augustus in de bioscoop