Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

02.09.2014

In volle glorie!

door Jimmy Van der Velde

De week begon in mineur voor Jennifer Lawrence en enkele andere Hollywooddames. Plots was het internet tientallen naaktfoto’s van de actrices rijker. Na de mega-aandacht voor het schandaal is het hoog tijd voor een eerherstel. Vandaar deze herinnering aan wat écht van tel is: de acteertalenten van de slachtoffers!

Jennifer Lawrence

Talenten? Lawrence kenmerkt zich vooral door haar veelzijdigheid op het witte doek. Zwaarwichtige drama’s, tragikomedies of blockbusters, niets is haar te veel. Ze valt vooral op door de energie die ze in haar rollen steekt en de toewijding aan haar personages. Resultaat: een Oscar op haar 22e!

Topprestatie: Haar eerste nominatie voor een Academy Award ontving ze voor de grauwe indiethriller Winter’s Bone (2010). Daarin speelt ze een vastberaden meisje dat op zoek gaat naar haar drugsverslaafde vader.

 

Mary Elizabeth Winstead

Talenten? Haar oeuvre is wisselvallig, maar geef Winstead de juiste rol en ze weet perfect wat er mee te doen. De paarse haren van Ramona Flowers stonden haar perfect in de stripverfilming Scott Pilgrim vs. The World. Zowel komedies, als drama’s liggen haar.

Topprestatie: In 2012 schitterde Winstead samen met Breaking Bad-ster Aaron Paul als een koppel dat ten onder gaat aan hun gezamenlijke alcoholverslaving. De actrice steelt de show.

 

Kirsten Dunst

Talenten? De Spider-Man-actrice is geboren cameramateriaal. Ze bemachtigde haar eerste rolletje toen ze nog maar een baby was. Nadien groeide ze uit tot een gracieuze persoonlijkheid met een gulle glimlach en ingetogen emoties. Alle aandacht naar zich toezuigen doet ze nooit, charmeren met haar acteerwerk des te meer.

Topprestatie: In 2011 werd Dunst tot beste actrice bekroond op het Filmfestival van Cannes voor haar rol in Lars von Triers Melancholia. Ze blonk uit als een kersverse bruid die emotioneel ten onder gaat door een nakende apocalyps.

 

Emily Browning

Talenten? Veel indrukwekkende dingen heeft Browning helaas nog niet laten zien. Bedenkelijke filmkeuzes hebben daar veel mee te maken. Toch toont ze haar kunnen al in verdienstelijke drama’s als Stranded (2006) en God Help the Girl (2014).

Topprestatie: Browning verbaasde in 2011 met het bevreemdende drama Sleeping Beauty. Ze speelt een studente die een job aanneemt waarbij ze letterlijk dient te slapen met mannelijke klanten.

 

Brie Larson

Talenten? Brie Larson is een van dé beloftes in Hollywood. Met Scott Pilgrim vs. The World (2010) en Don Jon (2013bewees ze dat ze komische rollen niet schuwt en met Short Term 12 toonde ze vorig jaar dat ze ook in drama’s haar mannetje kan staan. Een talent waarvan je nog zal horen.

Topprestatie: Haar vertolking in Short Term 12 is zonder twijfel Bries sterkste tot op heden. Haar personage Grace werkt in een opvanghuis voor probleemjongeren, wat voor de nodige spanningen zorgt in haar privéleven.

 

Aubrey Plaza

Talenten? Een jonge actrice die verveling en droge humor tot haar handelsmerk heeft gemaakt. Naast haar doorbraakrol in de sitcomreeks Parks & Recreation staan er ook allerlei Amerikaanse indiekomedies op haar cv. Een razend populaire comédienne in spe.

Topprestatie: In grote blockbusters was ze nog niet te zien. Opvallen deed ze vooral in de sympathieke tijdreisfilm Safety Not Guaranteed, waarin ze als journaliste uitpluist of Mark Duplass effectief naar het verleden kan reizen.

 

@TheJimeister