Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

20.02.2022

Sundance Film Festival slaat mea culpa voor vertoning omstreden docu Jihad Rehab

door Vertigo

Het Sundance Film Festival heeft gereageerd op de controverse rond de vertoning van de docu Jihad Rehab tijdens de 2022-editie. De film gaat over een instelling in Saoedi-Arabië waar voormalige gevangenen van Guantanomo Bay leren hoe ze zich opnieuw in de maatschappij kunnen integreren.

Volgens sommigen werkt Jihad Rehab aanstootgevende stereotypes over moslims in de hand en brengt hij de mensen die in beeld komen mogelijk in gevaar. Daardoor stapten onlangs twee leden van het Sundance Institute op.

In een statement slaan Sundance Institute-CEO Joana Vicente en festivaldirecteur Tabitha Jackson een mea culpa. “We hebben geluisterd naar en nagedacht over de vele standpunten omtrent de vertoning van Meg Smakers documentaire Jihad Rehab tijdens ons festival in januari,” staat te lezen.

“We hopen met elke film die we vertonen gesprekken en debatten te stimuleren die iets bijdragen aan onze maatschappij. In dit geval is het duidelijk dat de vertoning van Jihad Rehab leden van onze gemeenschap leed aandeed, vooral moslims en mensen uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika of Zuid-Azië, en dat spijt ons enorm.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: