Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.12.2017

Succes The Disaster Artist bezorgt The Room tweede leven

door Vertigo

Nu James Franco met The Disaster Artist het verhaal achter het slechter dan slechte The Room vertelt, is er opnieuw aandacht voor de cultklassieker van Tommy Wiseau. Veertien jaar geleden geraakte de film bij zijn release niet verder dan twee zalen, maar nu krijgt Wiseau’s passieproject eindelijk een wijdverspreide release in de Verenigde Staten.

De zogenaamde “Citizen Kane van slechte films” zal op 10 januari in zo’n 600 zalen voor één dag te zien zijn. Producent, regisseur, scenarist en hoofdrolspeler Wiseau reageerde alvast enthousiast: “Het is geweldig dat The Room nu getoond zal worden op plaatsen waar men de film nog niet zo goed kende.”

De voorbije veertien jaar kreeg de film wel geregeld midnight screenings in New York en LA. Daarbij liet het publiek zich compleet gaan en werden de vele oneliners uit de cultfilm meegebruld. “Ik heb de film nooit als een cultfenomeen of wat dan ook beschouwd,” zegt Wiseau daarover. “Voor mij gaat het om het uiten van emoties. Ik moedig het publiek dan ook aan om zich te laten horen tijdens de screenings. Mensen begrijpen dat misschien niet, maar ik wil dat de kijker gelukkig is. Als ze blij worden door zich te laten gaan tijdens de film, dan moeten ze dat vooral doen.”

Franco’s hommage, The Disaster Artist, doet het op dit moment opmerkelijk goed aan de kassa en werd genomineerd voor twee Golden Globes. In de komedie speelt acteur-regisseur James Franco de rol van Tommy Wiseau. Zijn broer Dave speelt Wiseau’s beste vriend Greg Sestero.

Bron: EW, THR