Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

27.08.2021

Studio Skoop Gent kondigt heropeningsplannen aan

door Vertigo

Na een lange periode van stilstand komt Studio Skoop Cinema & Café terug tot leven vanaf woensdag 1 september 2021.

De Gentse stadsbioscoop ging een eerste maal dicht op vrijdag 13 maart 2020 wegens de aanstormende corona-epidemie. Die eerste sluiting duurde tot de eerste heropening op 1 juli 2020.

Heel vlug echter bleek dat door de komst van de mondmaskerplicht in de zalen de opkomst zo ondermaats was dat de deuren terug werden gesloten op 22 juli 2020.

In de drie weken dat Studio Skoop open was zag uitbater Walter Vander Cruysse reserves door deuren en ramen naar buiten vloeien. Het was hem vlug duidelijk dat dicht blijven minder geld kostte dan open zijn.

Op woensdag 14 oktober 2020 gingen de deuren terug open om het Film Fest Gent te ontvangen. Studio Skoop werd echter heel vlug echter achterhaald door de werkelijkheid.

Vijf dagen later moest Vander Cruysse reeds de deuren van het café verplicht sluiten wegens de komst van de tweede coronagolf. Nog eens zeven dagen later volgde de cinema. En deze tweede sluiting was voor een heel lange periode.

Toen in mei van dit jaar de heropening van de bioscopen werd aangekondigd en vastgelegd op woensdag 9 juni besliste Vander Cruysse om er geen gevolg aan te geven en pas ten vroegste op 1 september 2021 te heropenen.

Hij had er ten eerste geen vertrouwen in omdat de besmettingscijfers hoger lagen dan het jaar ervoor en vreesde voor een derde golf met alle gevolgen vandien. Een derde sluiting zou fataal geweest zijn voor het voortbestaan van Studio Skoop.

Ten tweede vond Vander Cruysse dat Studio Skoop Café & Cinema samen moesten open gaan en blijven. Het café is traditioneel steeds gesloten in de maand juli, gezien er quasi geen terras is, er tijdens de zomer allerhande feesten zijn in de Gentse binnenstad en de Zuidbuurt er in die periode wat verlaten bij ligt. Dus open gaan met cinema en café en dan drie weken later het café terug sluiten was voor Vander Cruysse geen optie.

Derde reden was ook de vele warme lange zomers van de voorbije jaren waarin het filmaanbod flauw was en de opkomst navenant.

Vander Cruysse had niet durven dromen dat het zo’n slechte, natte zomer zou zijn, maar gunt het zijn collega’s van de Sphinx en Kinepolis dat ze goed hebben gewerkt de voorbije maanden.

Niettegenstaande Vander Cruysse in 2020 zijn afscheid had aangekondigd en na eigen zeggen genoot van de rust na meer dan 40 jaar zeven op zeven paraat te zijn voor Studio Skoop, maakte hij zich zorgen over de toekomst van de bioscoop.

Vander Cruysse besefte dat indien hij nu Studio Skoop niet zelf heropstartte het definitief voorbij zou zijn geweest. Dus na enige twijfel en lang nadenken heeft hij beslist om er nog een laatste keer voor te gaan en zijn schouders te zetten onder een heropening.

Hij hoopt dat deze heropening naar potentiele overnemers een sterk signaal zal zijn dat er voor Studio Skoop nog een zeer mooie toekomst is weggelegd.

De unieke beleving van films bekijken in een mooie arthousecinema, samen zitten in een donkere zaal met geestgenoten en de emoties van de film over je heen laten vloeien, kan volgens Vander Cruysse het televisie kijken thuis niet evenaren.

En dan heeft hij het nog niet gehad over het gezellige napraten in het unieke café van de Studio Skoop met een lekkere coole drank en goede muziek op de achtergrond.

Los van het cafébezoek na de film is het Studio Skoop Café volgens Vander Cruysse voor vele mensen hun plaats bij voorkeur om af te spreken met vrienden en kennissen en te genieten van een gezellige babbel met een lekker drankje in een uniek en sfeervol interieur. Vander Cruysse durft fier en trots zeggen dat het Studio Skoop Café een van de mooiste cafés van Gent is.

Het Studio Skoop-team heeft de voorbije maand hard gewerkt om zowel het café als de cinema in topconditie te heropenen.

Hiervoor werden in zaal 1 herstellingswerken uitgevoerd na wateroverlast vorige winter. De rechtermuur werd herpleisterd en herschilderd.

De tuin, die volledig verwilderd was en waar de klimop oorzaak was van de waterlast, werd volledig ontmanteld. Daar groeien momenteel volop nieuwe bamboeplanten.

De projectiecabine werd vorige week door een technieker van CinemaNext volledig klaargestoomd. De projectoren en servers kregen een update zodat ze klaar zijn voor een nieuw seizoen.

In het café werd geïnvesteerd in een nieuw espressomachine en werden de koelinstallaties nagezien en schoongemaakt. Tot slot heeft het personeel hard gewerkt om zowel de cinema als het café weer stofvrij te maken na een lange periode van stilstand.

Vanaf 1 september plant Studio Skoop reclamevrije vertoningen. Er wordt afgestapt van schermpubliciteit. Vander Cruysse vindt dat mensen op tv en in de multiplexen al genoeg publiciteit door de strot geramd krijgen.

Studio Skoop kiest voor een rustige start van de vertoningen zodat de mensen volop kunnen genieten van cinema en het pure plezier die het brengt.

Wat de programmatie betreft, wordt er voor de eerste filmweek gestart met zes nieuwe films, waarvan er drie exclusief voor België in Studio Skoop zullen vertoond worden:

– De mooie en spannende film A Perfect Candidate van de eerste vrouwelijke regisseur uit Saudi Arabië, Haifaa Al-Mansour. Deze film doet denken aan het beste werk van Abbas Kiarostami.
– Het wervelende Wendy van Benh Zeitlin, de regisseur van het onvergeetlijke Beasts of the Southern Wild, die op unieke wijze het verhaal brengt van Peter Pan.
– De Amerikaanse indie Give Me Liberty, de heerlijk chaotische en diep menselijke comedie van Kirill Mikhanovsky. Deze film werd bejubeld op ettelijke festivals en kreeg de John Cassavetes-Award op de Independent Spirit Awards 2020, de Oscars voor de onafhankelijke cinema in de VS.

Dankzij de steun van zijn vrienden van September Films kon Studio Skoop beschikken over de Nederlandse filmkopieën.

Naast deze exclusieve releases vertoont Studio Skoop in nationale release de Franse film Des hommes van de Belgische regisseur Lucas Belvaux.

Deze film was vorig jaar geselecteerd voor de competitie van het filmfestival van Cannes en vertelt wat vele jaren later de gevolgen zijn van de Algerijnse oorlog op het leven van zij die er aan deelnamen.

Studio Skoop brengt in Gent met enige vertraging de Deense film A Perfectly Normal Family van Malou Reymann uit. Deze film was vorig jaar geselecteerd voor Film Fest Gent, net als Wendy.

Tot slot programmeert Studio Skoop de nieuwe Belgische documentaire Crazy Money van Steven Janssens. Deze film schetst een ongezien kleurrijk én poëtisch reality-portret van een dorpsgemeenschap in Uganda die gedurende twee jaar een basisinkomen kreeg.

Naast al deze nieuwe films voor Gent vertoont Studio Skoop ook enkele recente films die in de voorbije zomerperiode bij zijn Gentse collega’s reeds op het programma hebben gestaan of nog steeds staan:

Titane van Julia Ducorneau, de Gouden Palm-winnaar van 2021. Studio Skoop vertoonde enkele jaren terug haar eerste film Grave.
A Quiet Place Part II van John Krasinski, de spannende sequel op de unieke filmervaring waarin stilte een belangrijke rol speelt. Studio Skoop vertoonde het eerste succesvolle deel enkele jaren terug.
In the Heights, de energieke verfilming van de Broadway-musical van Lin-Manuel Miranda, die ook de teksten en de muziek schreef voor het succesvolle Hamilton van enkele jaren terug.

Verder zijn er nog twee films voor de jeugdige kijkers, beide in Vlaamse versie:

Spirit Ongetemd van Dreamworks Animation, over een eigenzinnig meisje, Lucky, dat op zoek is naar een plek waar ze zich thuis voelt en bevriend raakt met een wild paard.
Paw Patrol: De film, naar de bekende tv-serie. Deze film brengt Vander Cruysse speciaal voor zijn kleinkinderen die reeds lang vragen wanneer ze Paw Patrol in Studio Skoop kunnen komen bekijken.

Dus vanaf de eerste week van september is het aanbod goed gevuld en daarna komen er nog vele goede en sterke films aan:

– Vanaf 8 september Benedetta van Paul Verhoeven (competitie filmfestival van Cannes 2021), Respect, de biografische film over het leven en de carrière van Aretha Franklin, en de originele Belgische film Une vie démente.
– Vanaf 15 september Délicieux, een heerlijke kostuumfilm om duimen en vingers bij af te likken over het allereerste echte restaurant.
– Vanaf 22 september de nieuwe film van François Ozon Tout s’est bien passé (competitie filmfestival van Cannes 2021) en de sterke Britse sociale film Herself van Phyllida Lloyd.

Meer info vind je hier.

Lees meer over: