Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

06.10.2020

Studie linkt diversiteit aan box-officesucces

door Vertigo

De University of California – Los Angeles heeft 109 films uit de periode 2016-2019 geanalyseerd en daaruit afgeleid dat studio’s veel verlies kunnen maken als ze diversiteit niet bevorderen.

Een film met een gebrek aan diversiteit en een prijskaartje van 159 miljoen dollar zou volgens de studie 32,2 miljoen dollar of twintig procent van zijn budget kunnen verliezen in het openingsweekend en 130 miljoen dollar of 82 procent van zijn budget in totaal.

Voor films die niet divers genoeg zijn en 78 miljoen dollar kosten, wordt het mogelijke verlies geschat op 13,8 miljoen dollar in het openingsweekend en 55,2 miljoen dollar of 71 procent van het budget in totaal.

Daarentegen zijn diverse films winstgevender. Zo bedroeg het budget van Barry Jenkins’ Moonlight 4 miljoen dollar en de opbrengst 26 miljoen dollar. Greta Gerwigs Little Women kostte 10 miljoen dollar en bracht 48 miljoen dollar op.

In de studie wordt dan ook gepleit voor meer diversiteit zowel voor als achter de camera. “Zonder diversiteit op elk niveau van een filmproductie, zullen verhalen en personages stereotiep blijven overkomen,” staat te lezen.

Bron: Deadline

Lees meer over: