Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

21.09.2021

Stillwater: Atypische Matt Damon in atypisch moordmysterie (recensie)

door Chris Craps

Tom McCarthy, die als regisseur naar de top schoot met Spotlight, is zeker geen visuele beeldenstormer. Hij hanteert een zeer academische stijl en focust zich vooral op verhaal en vertolking. Hoofdrolspeler Matt Damon is in Stillwater dan ook zeer indrukwekkend in een atypische rol en de gelaagdheid van het scenario fascineert, maar de film kampt met een probleem qua spanningsopbouw.

Inspiratiebron was de beruchte zaak rond Amanda Knox, de Amerikaanse studente die in Italië werd veroordeeld voor de moord op haar huisgenote. Veel gelijkenissen moet je echter niet verwachten. Bovendien is het hoofdpersonage van de film niet de veroordeelde dochter, maar haar vader.

Damon vertolkt die man als het product van de Oklahoma-arbeiderscultuur: een geblokte roughneck uit de olie-industrie die zijn leven lang Republikeins stemt, gelooft in God omdat het zo hoort en soms de controle verliest. Hij reist naar een gevangenis in Marseille om er zijn van moord veroordeelde dochter te bezoeken. Wanneer hij verneemt dat er nieuw bewijs zou zijn dat het onderzoek zou kunnen heropenen, besluit hij te blijven. Hij botst echter al snel met het Franse rechtssysteem.

Na een relatief lange intro waarin vooral het karakter van Damons personage geschetst wordt, begint de thriller die min of meer beloofd werd. Halverwege valt het verhaal echter plots stil. Niet zozeer omdat McCarthy een steek laat vallen, maar omdat het moordmysterie hem maar matig interesseert.

Het gaat de regisseur vooral om de botsing tussen het conservatieve Amerika en het multiculturele Frankrijk en om de verwrongen relatie tussen een ouder en zijn kind. Toeschouwers die een spannende film verwachten, zullen zich misschien dan ook ergeren. McCarthy had een voorbeeld moeten nemen aan Sean Penns The Pledge, een psychologische studie waarin het thrillerelement nooit overheerst, maar die de toeschouwer toch twee uur lang op sleeptouw neemt.

Als je kunt leven met die deuk in de spanningscurve, dan heb je een flinke kluif aan de meerdere lagen en aan Damons geweldige vertolking. De steracteur schudt zijn jongensachtige imago volledig van zich af en kruipt helemaal in de huid van een vijftiger die geen kant op kan.

>>Klap

Losjes op de Amanda Knox-­zaak gebaseerd thrillerdrama met Matt Damon als een Amerikaanse arbeider die in Marseille de onschuld van zijn van moord beschuldigde dochter wil bewijzen. Met echo’s van The Pledge en Prisoners.

Regie Tom McCarthy
Cast Matt Damon, Abigail Breslin, Camille Cottin
Speelduur 2u20
Vanaf 22 september in de bioscoop