Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

11.07.2019

Stille film-screenings met livemuziek tijdens Gentse feesten

door Vertigo

Deze zomer katapulteert Il Cinema Repubblica je terug naar begin 20e eeuw: het tijdperk van de stille film. Tijdens de Gentse Feesten worden vier avonden lang stille films vertoond met live muziekbegeleiding. Het experiment staat steeds centraal: van vrouwelijke luchtpiraten tot stille elektrobeats.

Il Cinema Repubblica combineert stille films met moderne muziek. Het festival is een ideaal excuus om even te ontsnappen aan de drukte van de Gentse Feesten in de MIRY concertzaal, gelegen in de schaduw van de Sint-Baafskathedraal.

Onder de films bevinden zich vier recente restauraties. De beelden van deze honderd jaar oude meesterwerken werden ingescand en frame per frame gerenoveerd, bijgekleurd en krasvrij gemaakt. Zo werd The Blood Ship (1927) pas in 2007 terug in zijn geheel teruggevonden en geremasterd. The Mechanical Man (1921) en Filibus (1915) komen speciaal over uit Cineteca di Bologna en EYE Filmmuseum te Amsterdam.

Alle films worden voorzien van livemuziek. Je herkent Senne Guns die voor de gelegenheid zijn synths meebrengt en de mannen van The Milk Factory. De hoofdact op donderdag is Dago Sondervan. Deze live coder en founding father van de Belgische Algorave doet wat niemand hem ooit voordeed: live muziekalgoritmes programmeren die autonoom films zullen begeleiden.

Ook blijft het festival dit jaar voor de nodige controverse zorgen – het blijven natuurlijk Gentse Feesten. Waar het vorig jaar nog choqueerde met de allereerste porno, sluiten ze dit jaar af met een vertoning van The Rice-Irwin Kiss. Deze film van amper 50 seconden zette in 1896 de wereld op zijn kop.

Il Cinema Repubblica is een passieproject van Republic of Reinvention. Dit Gents technologiebedrijf met een zwak voor film en video organiseert al enkele jaren dit stillefilmfestival. Hiermee hopen ze vergeten parels opnieuw een publiek te geven en het belang van de restauratie van oude films te onderstrepen.

Conclusie: in het hart van de Gentse Feesten kijk je dit jaar film zoals cinemabezoekers dat honderd jaar geleden deden. Zonder geluid, maar mét livemuziek. Hedendaagse livemuziek. Een unieke beleving van 23 tot en met 26 juli in de Miry concertzaal, telkens van 20u tot 22u.

Meer info vind je hier.

Lees meer over: