Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

18.03.2015

Still Alice

door Ruben Nollet

Als we Lisa Genova mogen geloven — neurologe en schrijfster van het boek waarop dit drama gebaseerd is — zijn mensen enorm opgelucht als hun dokter hen verteld dat ze aan de ziekte van Alzheimer lijden. Op dat moment weten ze namelijk dat ze niet gek zijn geworden.

Ik kan me echter voorstellen dat die zekerheid niet eens een schrale troost is voor Still Alice-hoofdpersonage Alice Howland (Julianne Moore). Zij is tenslotte een professor linguïstiek aan de universiteit van Columbia in New York. Ze heeft haar leven in dienst van de taal gesteld. En net die essentiële kant van haar persoonlijkheid wordt nu stelselmatig ondermijnd door een ziekte die niet genezen kan worden.

Ik weet wat u denkt: alzheimer treft iedereen even hard en het is niet omdat je toevallig een intellectueel bent dat je daarom meer medelijden verdient. Dat klopt, maar de ironie is niettemin pijnlijk. En dat zal ook wel de bedoeling zijn van regisseurs Richard Glatzer en Wash Westmoreland, want in Genova’s roman is Alice een psychologe.

Die verandering van baan biedt hen ook meer mogelijkheden om te tonen hoe Alice haar ziekte ervaart. Daar ligt namelijk het grootste verschil met de meeste drama’s over fysieke en mentale aandoeningen. Meestal zien we hoe anderen geraakt worden door de aftakeling van hun geliefde, zoals onlangs nog in The Theory of Everything. Hier wordt de uitdaging opgenomen om in het hoofd van het hoofdpersonage te kruipen, waar de verwarring, wanhoop en paniek steeds groter worden.

Dat is meten ook de reden waarom de overige personages — en dan met name Alices echtgenoot en kinderen — weinig dimensie krijgen. Maar Moore is zodanig overweldigend dat het eigenlijk niets uitmaakt. Wie haar prestatie afdoet als een acteernummertje is blind of van slechte wil. Goed gezien van Oscar, als het ware.

>>KLAP

Still Alice vermijdt het makkelijk sentiment door de ziekte van Alzheimer à la My Life Foot te tonen door de ogen van het hoofdpersonage. Met een ijzersterke vertolking van verdiende Oscarwinnares Julianne Moore.

Regie Richard Glatzer & Wash Westmoreland
Cast Julianne Moore, Alec Baldwin, Kristen Stewart
Speelduur 1u41
Vanaf 18 maart in de bioscoop

@RubenNollet