Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

30.11.2021

Steven Spielberg en West Side Story-team brengen hulde aan Stephen Sondheim

door Vertigo

Regisseur Steven Spielberg, scenarist Tony Kushner en hoofdrolspeelster Rachel Zegler hebben tijdens de wereldpremière van West Side Story hulde gebracht aan de onlangs overleden Stephen Sondheim, die de liedjesteksten van de originele Broadwaymusical schreef.

“Dit kan niet de avond zijn waar we zo lang naar uitkeken omdat Stephen Sondheim er niet bij is,” zei Spielberg tegen het publiek voor de vertoning. “Zijn geweldige teksten voor West Side Story lanceerden zijn carrière, die de musical en het theater zou heruitvinden en een onsterfelijk oeuvre zou opleveren.”

“Zoals iedereen die woorden en muziek belangrijk vind, ben ik enorm bedroefd,” vervolgde hij. “Steve is echter bij ons vanavond dankzij zijn eeuwige genialiteit, verweven in de musical die hij 64 jaar geleden mee tot leven wekte, en dankzij onze dankbaarheid voor de kunst en cultuur die hij heeft achtergelaten.”

Sondheim werkte mee aan de nieuwe West Side Story-verfilming. Zo woonde hij de opnames van de film en de muziek bij, gaf hij advies aan Spielberg en werkte hij nauw samen met scenarist Kushner.

“Jarenlang hebben we gediscussieerd over de musical,” zegt de scenarist. “Hij was er nooit helemaal tevreden mee en vond dat zijn teksten niet tot zijn beste werk behoorden. Ik was het daar totaal niet mee eens.”

“Nadat ik twee of drie versies van het script had geschreven, hebben we het gedurende een paar dagen zin voor zin doorgenomen en gaf hij opmerkingen,” vervolgde Kushner. “Het was wonderbaarlijk hoe goed hij musicals begreep en uiteindelijk vond hij de film geweldig.”

Ook Zegler heeft mooie herinneringen aan Sondheim. “Op een gegeven moment meed ik hem omdat ik te bang was om hem aan te spreken,” zei ze. “Ik heb echter het geluk gehad dat ik hem kon zeggen wat hij mijn hele leven voor me heeft betekend en dat kan niemand me afnemen. Hij zei dat ik als een nachtegaal klink als ik zing. Ik zal hem nooit vergeten.”

Bekijk een fragment uit West Side Story hieronder:

Bron: Variety, /Film