Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

05.05.2021

Steven Soderbergh verdedigt omstreden wijziging Oscarvolgorde

door Vertigo

Steven Soderbergh produceerde samen met Stacey Cher en Jesse Collins de Oscarceremonie van 2021 en heeft het opgenomen voor de omstreden beslissing om niet met de bekendmaking van de winnaar voor Beste Film maar met die voor Beste Acteur te eindigen.

Sommigen beweren dat de producenten op een postuume overwinning van Chadwick Boseman (Ma Rainey’s Black Bottom) rekenden. In plaats daarvan won Anthony Hopkins (The Father) die niet in de zaal aanwezig was en geen speech via Zoom mocht geven.

Volgens Soderbergh was het altijd al de bedoeling was om met de categorie Beste Acteur af te sluiten omdat speeches van acteurs dramatischer zijn dan die van producenten, aan wie de Oscars voor Beste Film worden uitgereikt.

Soderbergh voegt er wel aan toe dat hij en zijn coproducenten op een mogelijke zege van Boseman waren voorbereid. “Als Chadwick zou winnen en zijn weduwe de prijs in ontvangst zou nemen, vonden we dat de show geen kant meer op kon,” zegt Soderbergh.

“We gingen er niet van uit dat Chadwick zou winnen,” vervolgt hij. “Als er zelfs maar een kans was dat het gebeurde, zou het echter zo’n verpletterend moment geweest zijn dat we daarna de draad van de show niet meer konden oppikken.”

Bron: IndieWire