Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

18.09.2021

Steven Soderbergh presenteerde herwerkte versie Kafka op filmfestival Toronto

door Vertigo

Onlangs werd aangekondigd dat Steven Soderbergh op het Toronto International Film Festival een mysterieus nieuw project zou voorstellen en nu is gebleken dat het om een herwerking van zijn zwart-witfilm Kafka ging.

Kafka speelt zich af in het Praag van 1919 en is een combinatie van feit en fictie. Enerzijds is het namelijk een biopic over auteur Franz Kafka, gespeeld door Jeremy Irons, en anderzijds is het een bewerking van zijn romans Het slot en Het proces.

De nieuwe versie heet Mr. Kneff en werd volgens Soderbergh gemonteerd vanuit het standpunt van een ‘gestoorde criticus of fan’. Soderbergh knipte twintig minuten uit het origineel, paste de verhaalstructuur aan en kleurde bepaalde scènes in om het verschil tussen de realiteit en Kafka’s verbeelding duidelijker te maken.

Bovendien knipte Soderbergh het geluid van de dialogen en verving het door gekleurde ondertitels omdat hij niet tevreden was met de verschillende accenten van de acteurs.

Mr. Kneff is echter geen volledig stille film geworden. De achtergrondgeluiden zijn intact gebleven en de regisseur voegde nieuwe muziek toe, waaronder een instrumentale versie van Metallica’s Enter Sandman.

Wat de titel betreft, wilde Soderbergh niet voor ‘Kafka 2.0‘ of ‘Son of Kafka‘ gaan, maar voor iets dat een waardige vervanger van ‘Kafka‘ kon zijn. Uiteindelijk koos hij voor ‘Mr. Kneff‘ omdat het past bij de mondbewegingen van de acteurs wanneer ze ‘Kafka’ zeggen.

Bron: IndieWire