Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

17.09.2020

Steve McQueen geeft tekst en uitleg bij zijn vijf nieuwe films

door Vertigo

Steve McQueen trapt op vrijdag 25 september het New York Film Festival af met Lovers Rock, één van de vijf films uit zijn anthologie Small Axe. De films draaien rond de Caraïbische gemeenschap in Londen en spelen zich af tussen 1968 en 1985.

“Het zijn noodzakelijke, belangrijke, actuele en door en door Britse verhalen die nog niet eerder zijn verteld,” zegt McQueen. “Sommige hebben de wereld waarin we leven vorm gegeven.”

Lovers Rock vindt grotendeels plaats op een feestje in 1980 en wordt beschreven als een film vol liefde en muziek. “Het verhaal speelt zich af tijdens een bepaalde periode van de Britse muziekgeschiedenis die nog nooit echt aan bod is gekomen,” zegt McQueen.

“Punk en reggae waren aan elkaar gelinkt in Engeland,” vervolgt hij. “Aan de ene kant had je Bob Marley en aan de andere kant de Sex Pistols en The Clash. Beide muziekstijlen hebben een rebels karakter dat uniek Brits is.”

Verder stelt McQueen ook de Small Axe-films Mangrove en Red, White and Blue voor op het New York Film Festival. Beide films gaan over racisme binnen de politie.

“Het stemde mij droef dat het onderwerp nog steeds heel actueel is,” zegt McQueen. “Als artiest maak je echter wat je moet maken. Ik denk dat deze films op om het even welk moment actueel zouden zijn geweest.”

Bron: EW