Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

31.08.2021

Steve McQueen duikt weer in geschiedenis zwarte Britten met drie documentaireprojecten

door Vertigo

Na zijn anthologie Small Axe neemt Steve McQueen de geschiedenis van zwarte Britten opnieuw onder de loep genomen in drie docuprojecten.

McQueen onderzoekt in Uprising, een driedelige reeks die hij samen met documentairemaker James Rogan regisseerde, telkens een gebeurtenis uit 1981. In de eerste aflevering staat The New Cross Fire centraal, een brand in een Londense woning waarbij 13 zwarte jongeren om het leven kwamen.

“The New Cross Fire is een van de rampen met het hoogste dodenaantal in de moderne Britse geschiedenis,” zegt McQueen. “Veertig jaar lang werd er niet in detail verteld wat er precies gebeurd is en hoe het Verenigd Koninkrijk erop heeft gereageerd.”

“We kunnen enkel bijleren als we de zaken bekijken vanuit het standpunt van alle betrokkenen,” vervolgt hij. “The New Cross Fire is de geschiedenis ingegaan als een tragische voetnoot, maar die gebeurtenis en haar nasleep kunnen nu beschouwd worden als mijlpalen in de Britse geschiedenis.”

De andere twee afleveringen van Uprising draaien rond de Black People’s Day of Action, een betoging naar aanleiding van The New Cross Fire, en de Brixton Riots, een conflict tussen zwarte betogers en de Britse politie dat eerder aan bod kwam in McQueens Small Axe.

Verder produceerde McQueen ook twee documentaires, waaronder Black Power: A British Story of Resistance van George Amponsah over de opkomst van de Black Power-beweging in het Verenigd Koninkrijk eind de jaren zestig.

Amponsah focust zich daarbij op enkele voorname figuren binnen de Black Power-beweging zoals Altheia Jones-LeCointe, Darcus Howe en Roy Sawh en ontdekte zeldzame footage van de Amerikaanse activisten Martin Luther King, Malcolm X en Stokely Carmichael die speeches geven en actie voeren op Britse bodem.

De tweede docu Subnormal: A British Scandal van Lyttanya Shannon gaat over systematisch racisme in de Britse scholen tijdens de jaren zestig en zeventig. Zwarte kinderen werden toen massaal naar scholen voor ‘ondermaatse leerlingen’ gestuurd.

“Door naar het verleden te kijken, krijgen we een idee van wat we vandaag hebben bereikt,” zegt McQueen. “Deze twee documentaires tonen ons dat we nog een lange weg hebben af te leggen wat vrijheid en rechtvaardigheid betreft.”

Bekijk een trailer van Uprising en fragmenten uit Black Power en Subnormal hieronder. De drie projecten zijn in de VS vanaf 17 september te zien op Amazon Prime. Het is onduidelijk of dat ook voor Belgiƫ geldt.

Bron: Collider

Lees meer over: