Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

27.01.2020

Stephen King reageert op omstreden Oscar-uitspraken

door Vertigo

Horrorauteur Stephen King, een lid van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, kwam onlangs onder vuur te liggen omdat je volgens hem inzake Oscarnominaties geen rekening moet houden met diversiteit, maar met kwaliteit.

Zijn uitspraken kregen kritiek van onder meer regisseuse Ava DuVernay en King heeft ze ondertussen genuanceerd. “De Oscars zijn nog steeds doorgestoken kaart in het voordeel van blanke mensen,” schrijft hij in een opiniestuk voor de Washington Post.

“Discussies over kunst en cultuur zijn de laatste jaren net zoals discussies over politiek heel bitter en verdeeld geworden,” vervolgt hij. “De grenzen zijn getrokken met onuitwisbare inkt en als je ze bewust of onbewust overschrijdt, wordt je aan de sociale media-variant van de schandpaal genageld waar je met elektronische rapen en kolen bekogeld wordt.”

“Ik heb recent de grenzen overschreden door iets te tweeten dat volgens mij niet controversieel was. In essentie schreef ik dat kunst niet mag beoordeeld worden op basis van etniciteit, gender of seksuele geaardheid. Ik heb echter nooit beweerd dat het vandaag de dag niet gebeurt, want niks is minder waar.”

“Bovendien vind ik niet dat films, romans, toneel- en muziekstukken met een focus op diversiteit en ongelijkheid geen meesterwerken kunnen zijn. Dat zijn ze namelijk vaak wel. Kijk maar naar Ava DuVernays miniserie When They See Us.”

“We leven niet in een perfecte wereld,” besluit King. “Dat hebben de verre van diverse Oscarnominaties nog maar eens bewezen. Misschien komt daar op een dag verandering in. Ik kan er maar van dromen. Als schrijver verdien ik uiteindelijk mijn brood met dingen te verzinnen.”

Lees King volledige opiniestuk hier.

Bron: EW

Lees meer over: