Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

19.11.2020

Star Wars-auteur roept Disney op om achterstallige royalties uit te betalen

door Vertigo

Auteur Alan Dean Foster en de literaire vereniging Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA) hebben een oproep gedaan aan Disney om Foster royalties te betalen voor zijn Star Wars-romans.

Foster schreef de romanversie van de allereerste Star Wars-film en een vervolg getiteld Splinter of the Mind’s Eye. Daarnaast was hij ook verantwoordelijk voor de romanversies van de eerste drie Alien-films.

Sinds Disney Star Wars-studio Lucasfilm en Alien-studio 20th Century Fox heeft overgenomen, ontvangt Foster echter geen royalties meer. Disney redeneert namelijk dat ze de rechten op zijn boeken hebben gekocht, maar niet de verplichtingen van zijn contract.

“Al deze boeken worden nog steeds gedrukt en brengen je nog steeds geld op,” schrijft Foster in een brief aan Disney. “Wanneer een bedrijf een ander overneemt, verwerft het zowel zijn min- als zijn pluspunten.”

Verder schrijft Foster dat Disney hem vraagt om een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen nog voordat er wordt onderhandeld, waardoor hij niet meer over de kwestie zou mogen spreken.

Ondertussen negeert Disney verzoeken van Foster, zijn advocaten en de SFWA en kampen zowel hij als zijn echtgenote met medische problemen. “We zouden het geld goed kunnen gebruiken,” schrijft hij. “Ik vraag geen liefdadigheid, enkel wat ik verschuldigd ben.”

SFWA-voorzitter Mary Robinette Kowal voegt eraan toe dat Fosters zaak een gevaarlijk precedent zou kunnen zijn. Volgens Kowal zou elke uitgever namelijk een boek kunnen verkopen aan een zusterbedrijf om onder zijn contractuele verplichtingen uit te komen.

Kowal ziet drie mogelijke oplossingen: Ofwel betaalt Disney alle achterstallige en toekomstige royalties uit, ofwel worden Fosters boeken niet meer gepubliceerd tot er nieuwe contracten zijn opgemaakt en worden alle achterstallige en toekomstige royalties uitbetaald, ofwel worden zijn boeken nooit meer gepubliceerd en worden alle achterstallige royalties uitbetaald.

Bron: SFWA

Lees meer over: