Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

03.01.2022

SPOILERALARM: No Time to Die-makers openhartig over einde

door Vertigo

SPOILERALARM

Op het einde van No Time to Die legt James Bond voor de eerste keer het loodje en dat was een idee van hoofdrolspeler Daniel Craig.

Na de première van Casino Royale, zijn debuut als 007, vroeg Craig aan producente Barbara Broccoli of hij zijn versie van het personage mocht laten sterven in zijn laatste film. De acteur wilde namelijk niet dat zijn Bond nog kon terugkomen.

Broccoli ging akkoord en zegt dat het idee opnieuw ter sprake kwam toen bleek dat Craig de rol na Spectre aanvankelijk niet wilde hernemen.

“We vonden allemaal dat Bonds dood de beste manier was om Daniels tijdperk te beëindigen,” zegt de producente en voegt eraan toe dat auteur Ian Fleming 007 wilde afmaken in zijn romans From Russia with Love en You Only Live Twice.

“Bovendien is het een gepast einde voor iemand die constant zijn leven waagt,” vervolgt ze. “Uiteindelijk raakt je geluk op. Dat besefte Fleming en beseften we uiteindelijk ook. Het is ook emotioneel heel belangrijk om te begrijpen welke risico’s mensen als Bond nemen.”

Bond komt aan zijn einde nadat hij zich opoffert om de schuilplaats van de slechterik Savin (Rami Malek) tot ontploffing te brengen.

Volgens No Time to Die-regisseur Cary Fukunaga werd de manier waarop Bond het leven liet meermaals aangepast. Zo zou hij op een gegeven moment door een anonieme persoon worden doodgeschoten.

“Uiteindelijk mocht zijn dood niet als een willekeurige daad aanvoelen,” zegt Fukunaga. “Hij moest iets betekenen, anders had zijn sterfscène niet gewerkt en waren we er niet mee doorgegaan.”

Bron: Dark Horizons