Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

07.09.2020

SPOILERALARM: De gekste Tenet-fantheorieën op een rij

door Vertigo

SPOILERALARM

Naast verklaringen van de plot doen er ook heel wat Tenet-fantheorieën de ronde. Hieronder zetten we er enkele op een rijtje.

Neil is de zoon van Kat

Volgens één theorie is Robert Pattinsons personage Neil de zoon van de schurk Sator (Kenneth Branagh) en Kat (Elizabeth Debicki). Hun zoontje heet namelijk Max, een mogelijke afkorting van Maximilien. Als je die naam omdraait, vormen de eerste vier letters ‘Neil’.

In de toekomst zou een volwassen versie van Max door de Protagonist (John David Washington) worden gerekruteerd bij de organisatie Tenet om terug te keren in de tijd.

Laura is de uitvinder van de Algorithm

Deze theorie beweert dat Clémence Poésy’s personage Laura de uitvinder is van de Algorithm, een wapen waarmee het verleden kan worden uitgevaagd om de toekomst te redden. Doorheen de film wordt er jacht gemaakt op het laatste onderdeel.

De Algorithm werd uitgevonden door een vrouwelijke wetenschapper uit de toekomst die de verschillende onderdelen terugstuurde in de tijd nadat ze besefte welke schade het wapen kon aanrichten. Vervolgens pleegde ze zelfmoord.

Laura is eveneens een vrouwelijke wetenschapper en legt het fenomeen ‘inversion‘ uit aan de Protagonist (John David Washington). Zij zou zoveel van het onderwerp afweten omdat haar toekomstige zelf haar erin onderwees. Zo kan ze later de Algorithm ontwikkelen.

Sators plan was gedoemd om te mislukken

Een andere theorie stelt dat Sators plan sowieso zou mislukt zijn. Sator wil de Algorithm activeren zodra hij zelfmoord pleegt door het innemen van een cyanidepil.

Eerder in de film probeert de Protagonist echter op dezelfde manier zijn leven te beëindigen, maar blijkt de pil nep te zijn. Aangezien Sators pil net als die van de Protagonist gemaakt werd door de CIA, zou Sators plan dus sowieso mislukt zijn.

Mogelijk heeft de Protagonist of iemand anders ervoor gezorgd dat Sator een fake pil in zijn bezit had, voor het geval zijn missie om de Algorithm te deactiveren zou mislukken.

Tenet speelt zich in dezelfde wereld als Inception en Interstellar af

Verder is er ook een theorie dat Neil en Laura de kinderen van Cobb (Leonardo DiCaprio) uit Inception zijn en beide films zich net als Interstellar in dezelfde wereld afspelen.

Interstellar gaat namelijk over een toekomst waarin de aarde onbewoonbaar is geworden. In Tenet proberen mensen uit de toekomst hetzelfde lot met behulp van de Algorithm te vermijden.

Een mogelijk probeem met die theorie is dat Michael Caine in Inception, Interstellar en Tenet telkens een ander personage vertolkt.

Bron: Total Film

Lees meer over: