Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

12.12.2021

SPOILERALARM: West Side Story-actrices openhartig over aanrandingsscène

door Vertigo

SPOILERALARM

Rita Moreno won een Oscar voor haar rol als Anita in West Side Story uit 1961 en keerde terug voor Steven Spielbergs verfilming. Ze vertolkt ditmaal een nieuw personage genaamd Valentina en een bepaalde scène was best verwarrend voor haar.

Het gaat om het moment waarop Anita, deze keer gespeeld door Ariana DeBose, bijna verkracht wordt door leden van de bende The Jets tot ze door Valentina wordt gered.

Valentina is de weduwe van Doc, die Anita te hulp schiet in de 1961-film. Moreno vond de opnames van Spielbergs versie lastig omdat ze een déjà vu-gevoel had en als tiener zelf verkracht werd door haar agent.

“Het enige wat helemaal niet natuurlijk aanvoelde, was Anita’s leven proberen te redden,” zegt Moreno. “Plots word ik Doc. Ik kon me nooit echt in die scène inleven of ze perfect spelen. Telkens ik naar de grond keek, zag ik niet mezelf maar Ariana liggen. Het was een moeilijke ervaring om een volledig ander standpunt in te nemen.”

Ook DeBose noemt het de shoot ‘heel meta’. “Het is een zware opdracht om een personage te vertolken dat eerder briljant werd neergezet, zeker als de actrice in kwestie erbij is,” voegt ze eraan toe.

“Ik was me heel bewust van Rita’s ervaring met seksueel misbruik,” vervolgt ze. “Nu ik Anita gespeeld heb, zal ik nooit vergeten hoe het voelt wanneer er zoveel lichamen op je liggen. Ik wens het niemand toe.”

“Mijn wonden zijn nooit echt genezen,” zegt Moreno. “Ik dacht dat ik me er overheen had gezet, maar soms begin ik uit het niets hysterisch te huilen.”

Bron: EW