Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

13.04.2018

SPOILER ALERT: Hoe men die legendarische horrorklassieker in Ready Player One verwerkte

door Vertigo

SPOILER ALERT

The Shining krijgt een uitgebreid eerbetoon in Steven Spielbergs Ready Player One. Oorspronkelijk was dat echter niet de bedoeling van scenaristen Ernest Cline (auteur van het gelijknamige boek) en Zak Penn. Als film-in-een-film wilden zij Blade Runner gebruiken, maar met de nakende release van Blade Runner 2049 zei de financierende studio Warner Bros. nee.

Cline en Penns tweede keuze was Stanley Kubricks The Shining, maar ze dachten niet dat Spielberg akkoord zou gaan vanwege zijn vriendschap met de overleden Kubrick. Spielberg stemde tegen alle verwachting in en reproduceerde verschillende iconische scènes uit de bewerking van Stephen Kings horrorroman.

Daarvoor gebruikte de effectentovenaars van Industrial Light & Magic zowel praktische als visuele effecten. Men combineerde footage uit de originele film, CGI-kopieën van de sets, nieuwe opnames met acteurs als dubbelgangers van de tweelingmeisjes en de vrouw uit kamer 237 en animatietechnieken. Ze zorgden er ook voor dat de belichting en de korrel van de pellicule identiek waren.

Kings haat voor Kubricks film vormt de basis van de Shining-hommage in Ready Player One. “De scène heeft een hoog meta-gehalte,” zegt Penn. “Je hebt de auteur die de filmbewerking van zijn boek niet goed vindt, omdat men er te veel zaken aan heeft veranderd en je hebt de über-geeks die onze bewerking fout vinden omdat we er zombies aan hebben toegevoegd. Dat is het punt van de film, zoals door Art3mis verwoord: je moet je niet blindstaren op wat je graag hebt. Je mag niet bang zijn om te lachen met de grootste cineast aller tijden.”

Bron: IndieWire