Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

01.05.2018

SPOILER ALERT: Avengers: Infinity War-regisseurs vertellen over het ophefmakende einde

door Vertigo

SPOILER ALERT

Over het einde van Avengers: Infinity War zal nog lang nagepraat worden, op zijn minst tot Avengers4 volgend jaar in de zalen komt. Regisseurs Joe en Anthony Russo moordden namelijk eventjes de helft van de superhelden in het Marvel Cinematic Universe uit.

Het is reeds de zoveelste onverwachte wending in een Marvel-film van de twee broers. In Captain America: The Winter Soldier onthulden ze dat S.H.I.E.L.D. van binnenuit overgenomen werd door de terreurorganisatie Hydra en in Captain America: Civil War rukten ze het Avengers-team uiteen.

“Toen we met Marvel Studios begonnen aan The Winter Soldier,” zegt Joe Russo, “wilden we een volledig andere kant uitgaan dan de eerste Captain America-film. Het personage maakte een voorwaartse sprong in de tijd en wij hadden dus een veel modernere interpretatie ervan in gedachten. Marvel ging meteen akkoord, omdat ze niet bang zijn om risico’s te nemen. Daarom dat in al onze films samen ingrijpende gebeurtenissen plaatsvinden. We willen de grenzen verleggen en het verhaal op een verrassende manier doen evolueren.”

De Russo’s trekken zich dus zo weinig mogelijk aan van wat de fans verwachten. “We zijn op ons best als we in onszelf vertrouwen en het verhaal vertellen dat we willen vertellen,” zegt Joe. “Als je probeert te voorspellen wat de fans willen, creëer je een puinhoop. Dat hebben we aan den lijve ondervonden in het verleden. Je eigen ding doen slaat sowieso meer aan bij een publiek. Ze kunnen je zeggen dat ze heel graag chocolade-ijs lusten, maar als je het hen elke dag serveert, worden ze het toch beu. Je moet hun behoeftes anticiperen.”

Het Marvel Cinematic Universe kreeg al vaak het verwijt dat er geen blijvende gevolgen zijn van het spektakel. Daar wilden de Russo’s met Avengers: Infinity War komaf mee maken. “Als er van een verhaal niks afhangt, kan het ook geen emotionele impact hebben op de toeschouwer. Je moet het de personages heel moeilijk maken om aan te tonen dat ze iets te verliezen hebben en dat ze gevaar lopen. We zijn altijd op zoek naar emotionele catharsis. Personages zullen niet altijd hun doel verwezenlijken, maar wel iets doormaken dat bij de bioscoopgangers aankomt en ze op een of andere manier energie geeft.”

In Avengers: Infinity War slaagden de superhelden er alvast niet in om hun vijand te verslaan. Thanos versloeg hen een voor een en doodde uiteindelijk de helft. Zullen ze echter wel allemaal dood blijven? “Laat het ons zo zeggen,” zei Anthony Russo. “Wat ons betreft zal er altijd inzet zijn, ook al hebben we met een fantasy-wereld te maken. Daarin zijn allerlei buitengewone dingen mogelijk, maar…” Joe Russo valt bij: “Er is altijd een prijs. De inzet wordt groter per film en zal dus nog groter zijn in Avengers 4.”

Bron: Dark Horizons