Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

13.03.2021

Spike Lee schat Oscarkansen Da 5 Bloods niet hoog in na Green Book-winst

door Vertigo

Spike Lee’s Da 5 Bloods kreeg geen Golden Globes-nominaties, maar dat verwondert de regisseur niet nadat Green Book in 2019 zowel de Golden Globe voor Beste Film – Komedie of Musical als de Oscar voor Beste Film won.

Lee uitte meermaals kritiek op Green Book en vergeleek de film met Driving Miss Daisy. Beide films vertellen volgens sommigen een ‘blanke redder’-verhaal.

Black Panther en Lee’s BlacKkKlansman vertellen daarentegen authentieke verhalen over Afro-Amerikanen, maar wonnen in 2019 noch de Golden Globe voor Beste Film – Drama, noch de Oscar voor Beste Film.

“Na Green Book had ik het gevoel dat de geschiedenis zich zou herhalen,” zegt Lee wat Da 5 Bloods betreft. “Ik heb ook nooit veel aandacht aan de Golden Globes besteed.”

Lee schat ook de Oscarkansen van Da 5 Bloods niet hoog in, maar voegt eraan toe dat awards geen noodzaak zijn. “Ik heb de film specifiek gemaakt voor de zwarte soldaten die in de Vietnamoorlog vochten, zowel zij die het overleefden als zij die sneuvelden,” zegt hij. “Meer niet.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: