Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.06.2020

Spike Lee openhartig over toekomst VS

door Vertigo

Spike Lee maakte onlangs een kortfilm getiteld 3 Brothers waarin hij de dood van George Floyd en Eric Garner door politieagenten vergeleek met – SPOILERALARM – het lot van Bill Nunns personage Radio Raheem in Do the Right Thing.

In The Tonight Show Starring Jimmy Fallon legde Lee uit dat Radio Raheem is gebaseerd op Michael Stewart, een graffitikunstenaar uit New York die overleed in 1986 nadat hij hardhandig werd aangepakt door de politie.

Volgens Lee is er nog niks veranderd, maar de Black Lives Matter-betogingen overal ter wereld geven hem hoop. “Niet alleen zwarte mensen komen op straat, maar ook blanke jongeren” zegt hij en vertelt dat hij ook zelf meebetoogde.

Verder is Lee ervan overtuigd dat het protest tegen racisme en politiegeweld in de VS een weerslag zal hebben op de Amerikaanse presidentsverkiezingen van later dit jaar.

“Als Donald Trump herverkozen wordt, is de wereld in gevaar,” zegt de regisseur. “Het lijkt wel alsof hij nog nooit van de Amerikaanse grondwet heeft gehoord. De situatie in de Verenigde Staten is krankzinnig.”

Bron: EW