Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

17.10.2018

Spike Lee onthult wie zijn favoriete filmspion is en andere cinema-trivia

door Vertigo

In een recent interview heeft BlacKkKlansman-regisseur Spike Lee zijn filminvloeden uit de doeken gedaan. Zo was hij als kind een grote fan van James Bond, met name de film waarin Sean Connery agent 007 speelde. “Dr. No!” zei hij. “Thunderball! From Russia with Love!”

Reeds van jongsaf aan zag de zwarte regisseur dat er iets mis was met cinema. “Uit mijn raam zag ik hoe mooi onze gemeenschap was, maar op het grote scherm kwam ze niet aan bod,” zei hij. “Als ik een zwarte persoon zag in een reclameboodschap, schreeuwde ik ‘Snel, snel, snel, een zwarte persoon!'”

Blaxploitation is gekomen en gegaan,” vervolgde hij. “Ik herinner mij een scène uit Lilies in the Field waarin Sidney Poitier autopech heeft in de buurt van een klooster. Zelfs als kind riep ik al naar het scherm dat hij zich uit de voeten moest maken voor iemand hem beschuldigde dat hij een non verkracht had. Echt waar.”

Lee weet ook nog hoe geshockeerd hij was door de stereotiepe weergave van zwarte mensen in Gone With the Wind en D.W. Griffiths The Birth of a Nation. “Op school werd ons geleerd dat Griffith vanwege zijn innovaties de vader van de cinema was, maar over de sociale en politieke impact van zijn films werd niet gesproken,” zei hij. “Toen we Gone With the Wind bekeken, voelden ik en andere zwarte leerlingen ons ongemakkelijk. Ook daar werd over gezwegen.”

“Hollywood heeft voor heel wat ontmenselijking gezorgd,” besloot Lee. “Daarom is het zo belangrijk dat mensen hun eigen verhalen vertellen. In tegenstelling tot andere kunstvormen kosten films echter veel geld, maar het is een heel krachtig medium. Dat besefte ik voor het eerst toen ik naar een Bruce Lee-film ging kijken en duizenden kinderen elkaar zag slaan met nunchucks en Lees moves proberen nadoen, gewoon omdat ze hem net gezien hadden.”

Bekijk het volledige interview hier.

Bron: IndieWire

Lees meer over: